Prea ocupat să „renască” Moldova? Suhodolski riscă să fie sancționat repetat pentru absențele nemotivate de la ședințele Parlamentului
Full Article 2 minutes read

Prea ocupat să „renască” Moldova? Suhodolski riscă să fie sancționat repetat pentru absențele nemotivate de la ședințele Parlamentului

Deputatul independent Alexandr Suhodolski riscă să fie sancționat, din nou. Acesta ar putea rămâne fără salariu, indemnizație sau compensații, pentru absențele nemotivate de la ședințele Parlamentului și a comisiei parlamentare din care face parte. Subiectul a fost discutat, la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. „Pentru” și-au dat votul șapte deputați, membri ai comisiei parlamentare.  

Potrivit Comisiei parlamentare numiri și imunități, deputatul Alexandr Suhodolski nu a fost prezent, pe parcursul lunii iulie, la nicio ședință a Parlamentului sau a comisiilor parlamentare din care face parte. Membrii Comisiei au constatat, așadar, absența nemotivată a acestuia de la ședințele plenare pe parcursul întregii luni.

„Situația indică asupra faptului că deputatul nu acoperă întreaga activitate parlamentară”.

Așadar, cu șapte voturi pentru, membrii Comisiei și-au dat votul pentru sancționarea parlamentarului.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, în cazul absenței nemotivate de la orice activitate parlamentară pe parcursul a cel puțin o lună consecutiv, la inițiativa președintelui Parlamentului, Comisia juridică numiri și imunități evoluează activitatea deputatului și poate propune președintelui Parlamentului emiterea dispoziției privind suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor.

De menționat că aceasta nu este prima dată când deputatul Alexandr Suhodolski riscă să fie sancționat pentru absențe nemotivate. Anterior, el a fost lipsit de 50 la sută din salariu și, respectiv 75%, după ce a lipsit de la lucrările Parlamentului pe parcursul lunii aprilie, curent, fără să își argumenteze absența.

Amintim că foștii deputați socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au anunțat pe 22 mai, oficial, că aderă la Partidul „Renaștere”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor. Înainte de aceasta, pe 18 mai, Comitetul Executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a cerut Consiliului Republican al PSRM excluderea celor doi parlamentari din rândurile partidului. Totodată, Comitetul i-a solicitat lui Bolea și Suhodolskii să renunțe la mandatele de deputat. Totuși, parlamentarii și-au păstrat fotoliile, însă în calitate de deputați independenți.

Potrivit Secretariatului Parlamentului, în total, 11 deputați au fost sancționați, în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023, pentru absențe nemotivate, fiindu-le reținute o parte din salariu și indemnizații lunare. Printre aceștia fac parte și deputații ex-Partidului „ȘOR”, declarat între timp neconstituțional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: