Raionul Cahul – în carantină timp de 45 de zile: se interzice inclusiv ieșirea la frigărui
Full Article 2 minutes read

Raionul Cahul – în carantină timp de 45 de zile: se interzice inclusiv ieșirea la frigărui

Carantină pe teritoriul raionului Cahul, după ce a fost depistat un caz de pestă porcină africană la un mistreț mort. Mai multor localități le-au fost atribuite „zone de infecție” și „zone de monitorizare”. Timp de 45 de zile se vor efectua controale la fermele de porci, dar și la deținătorii particulari. Este interzisă, începând cu 7 februarie – în raza raionului Cahul, „mișcarea porcinelor, sacrificarea, înstrăinarea, inclusiv comercializarea”. S-a interzis și organizarea picnicurilor, prepararea de frigărui și alte acțiuni similare, în zona de infecție și zona de monitorizare.

Comisia Situații Excepționale a raionului Cahul s-a convocat într-o ședință extraordinară și a decis să instituie carantină pe teritoriul raionului pe o perioadă de 45 de zile, începând cu 7 februarie. S-a întâmplat după ce în zona de frontieră Cahul, în apropierea localităților Zîrnești și Paicu din raionul Cahul, a fost depistat un caz de pestă porcină africană – la un mistreț mort.

La ședință, Comisia a stabilit zone de infecție: satele Zîrnești, Paicu, Cucoara, Andrușul de Jos, Roșu. Și zone de monitorizare: municipiul Cahul, satele Crihana veche, Andrușul de Sus, Chircani, Larga Nouă și Badicul Moldovenesc.

În decizia Comisiei se menționează că „se va restricționa mișcarea porcinelor vii din exploatațiile non-profesionale din tot teritoriul raionului Cahul”. Totodată se va efectua „un control strict la respectarea condițiilor de biosecuritate la fermele de porcine și la deținătorii particulari de porcine din zonele de infecție și monitorizare”.

Se interzice „pe perioada carantinei la pestă porcină africană, în raza raionului Cahul, a mișcării porcinelor, sacrificarea, înstrăinarea, cumpărarea animalelor, introducerea din și în gospodăriile cetățenilor a furajelor, interzicerea comercializării porcinelor în piețele de animale din raionul Cahul, la abatoare fiind sacrificați doar porci care provin din exploatații autorizate cu prezentarea documentelor însoțitoare necesare pentru transportarea lor către abatoarele de pe teritoriul raionului Cahul”.

La fel, Comisia a decis să interzică organizarea de picnicuri, prepararea de frigărui și alte acțiuni similare în zona de infecție și zona de monitorizare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: