Reconstrucţia Ucrainei după război implică şi o eventuală reconstrucţie a R. Moldova – oficial din România
Full Article 2 minutes read

Reconstrucţia Ucrainei după război implică şi o eventuală reconstrucţie a R. Moldova – oficial din România

Reconstrucţia Ucrainei după război implică şi „o eventuală reconstrucţie a Republicii Moldova”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României Marcel Ciolacu, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.

„Drumul cel mai scurt spre reconstrucţie este prin România”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit oficialului român, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, „60% din toate exporturile Ucrainei şi logistica necesară Ucrainei au tranzitat România”.

Noi avem datoria să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, să creăm infrastructura necesară, să continuăm ce am început şi mai ales ce a început Ministerul Transporturilor şi trebuie să facem o conectare pe căile ferate, cu ecartament european. Acest lucru nu se poate face decât în primul rând prin Republica Moldova, legând Paşcani – Iaşi de Chişinău. Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de o eventuală reconstrucţie şi a Republicii Moldova. Sunt două lucruri la pachet”, a punctat şeful Camerei Deputaţilor, potrivit Digi24.

El a adăugat că Parlamentul României se oferă „să ajute logistic” Republica Moldova şi Ucraina în parcursul lor european, care „trebuie să fie unul comun”.

Amintim că și premierul Dorin Recean a participat, pe 18 mai, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, de la București. Oficialul moldovean a spus că Moldova trebuie să-și consolideze capacitatea de apărare, or statutul de neutralitate consfințit în Constituție, nu ar ajuta Chișinăul în cazul unei invazii. Oficialul de la Chișinău a mai declarat că Moldova rezistă astăzi doar datorită „curajului” și „luptei dârze” a poporului ucrainean, care nu își apără doar propriile frontiere, dar și Moldova și Europa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: