Revenco susține că Rusia își dorește să-și recapete influența în Moldova. Motivele Kremlinului, enumerate de ministra de Interne
Full Article 3 minutes read

Revenco susține că Rusia își dorește să-și recapete influența în Moldova. Motivele Kremlinului, enumerate de ministra de Interne

Ministra Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco, susține că Federația Rusă își dorește să își recapete influența în Republica Moldova, or datorită poziționării sale geografice, țara noastră ar putea fi folosită de Moscova, inclusiv, în războiul împotriva Ucrainei. Declarațiile au fost făcute de șefa de la Interne pe 12 iunie. Oficiala declară că pericolul persistă și în continuare, nu doar în fața Republicii Moldova, dar și a întregului continent european.

„Noi înțelegem că Rusia își dorește să recapete influența în această zonă, pentru că poziționarea geografică a Republicii Moldova reprezintă un potențial cap de pod  important pentru Federația Rusă în raport cu UE și, cu certitudine, controlul asupra Republicii Moldova înseamnă că este vulnerabilizată suplimentar Ucraina”, a declarat Ana Revenco.

„Interesele” Moscovei în Republica Moldova nu se opresc aici, potrivit ministrei de Interne. Revenco spune că un eventual control al Rusiei asupra Chișinăului ar permite, pe de o parte, acces direct la Marea Neagră, iar pe de altă parte – un control direct asupra circulației mărfurilor care are loc în mod intensiv pe Dunăre. Nu în ultimul rând, spune ministra, ar însemna și o „capacitare extra de a șantaja” cu activarea forțelor din regiunea transnistreană. Toate ar constitui un avantaj militar al Rusiei față de Ucraina, precizează Revenco.

„Încă nu avem gradul necesar de sensibilizare și înțelegere că pericolul este de o așa dimensiune încât este necesar să trecem la faza de politici comune, nu doar statale, sectoriale, or amenințările sunt complexe, iar diapazonul lor de manifestare cu certitudine depășește hotarele unei singure țări. De aici a fost imediata decizie a MAI să-și extindă arealul de intervenție, nu doar pe palierul de analiză, dar și de acțiune”, a mai declarat Ana Revenco.

Ministra de Interne susține că „războiul” purtat astăzi  de Rusia în Moldova este unul hibrid, care se manifestă și prin manipularea maselor, și prin radicalizarea populației, și prin varii manifestări publice violente, dirijate inclusiv prin știri și falsuri. Combaterea acestora este, în prezent, principalul obiectiv al guvernării, a mai adăugat Ana Revenco.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 29 mai, înființarea Centrului Național de Apărare Informațională „Patriot”. Scopul principal al noii instituții va fi, potrivit șefei statului, de a combate propaganda și dezinformarea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: