Șor vrea să scoată PAS în afara legii: Avocați „renumiți” din SUA, Marea Britanie și Moldova ar urma să-i facă pe plac
Full Article 3 minutes read

Șor vrea să scoată PAS în afara legii: Avocați „renumiți” din SUA, Marea Britanie și Moldova ar urma să-i facă pe plac

Avocați „renumiți” din Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie și Republica Moldova ar urma să demonstreze, la cererea lui Șor, că partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate, ar fi fost finanțat ilegal. Declarația a fost făcută de către unul dintre avocații Partidului „ȘOR”, Aureliu Colenco, în cadrul unei emisiuni televizate. Contactată de NM, PAS a calificat declarațiile lui Colenco drept „false” și „populiste”.

Avocatul lui Șor, Aureliu Colenco, spune că există suficiente probe și informații care demonstrează că partidul de la guvernare, PAS, este finanțat ilegal. După ce acest lucru va fi dovedit, spune Colenco, Șor va cere scoaterea PAS în afara legii.

„Declanșăm o anchetă avocațială și vom prezenta, timp de trei luni, Ministrului Justiției materiale privind finanțarea și abaterile care au loc în PAS. Și dumneaei urmează să procedeze fix așa cum s-a procedat cu Partidului Politic „ȘOR”. În alt caz, noi urmează să ne adresăm la organele competente”, a declarat Colenco.

Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat: „sunt declarații false și populiste ale unui partid scos înafara legii, exponenții cărora încearcă acum să se ascundă de justiție”.

Precizăm, în acest context, că Procuratura Anticorupție a dezmințit, pe 18 mai, rezultatele unei investigații jurnalistice care indica asupra faptului că circa 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la FISC sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. PAS a venit la acea vreme cu o reacție în care susținea că formațiunea ar fi avut „sute de donatori din diasporă care nu au cum să aibă venituri declarate la autoritățile fiscale din țară”. Procurorii anticorupție susțineau la acea vreme că, în urma documentării sesizării, nu a fost stabilită nicio abateri de la legislația în vigoare privind finanțarea campaniei electorale a PAS.

De remarcat că, tot azi, și Partidul „Renaștere” a anunțat că inițiază o procedură prin care să declare drept „neconstituțională” formațiunea de guvernare. Socialiștii transfugi, care au aderat recent la „Renaștere” Alexandr Nesterovski, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii au declarat că, în curând, formațiunea va începe o colectare de semnături „împotriva” PAS.

Amintim că CC a pronunțat pe 19 iunie hotărârea prin care Partidul „ȘOR” este declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: