Tatăl Olesei Stamate, hărțuit de activista Maria Olar: fiica dvs. a votat împotriva scoaterii imunității Marinei Tauber
Full Article 4 minutes read

Tatăl Olesei Stamate, hărțuit de activista Maria Olar: fiica dvs. a votat împotriva scoaterii imunității Marinei Tauber

Tatăl deputatei partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate a fost hărțuit de activista Maria Olar. Aceasta a postat un video pe rețelele de socializare în care o acuză pe parlamentară că ar fi votat, pe 14 martie, împotriva lipsirii deputatei Marina Tauber de imunitatea parlamentară. Olesea Stamate nu a comentat, deocamdată, acuzațiile sau atacul asupra tatălui său, dar a declarat pentru NM că va veni „mai târziu” cu o reacție. 

„Este adevărat că Olesea Stamate a votat împotriva scoaterii imunității Marinei Tauber? Acesta este tatăl Olesei Stamate”, a spus Olar.

„Întrebați-o pe Olesea Stamate”, i-a răspuns tatăl parlamentarei, avocatul Vladimir Covali.

„Fiică-sa ne face unirea cu Rusia. Eu am văzut-o din prima cine-i ea”, a continuat activista.

De la ce a pornit totul

Procurorul general interimar Ion Munteanu a solicitat Parlamentului, pe 14 martie, ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber pentru amestec în înfăptuirea justiției. Cererea a fost acceptată, iar în consecință Tauber a fost lipsită de imunitate, pentru a 9-a oară, din 2019. Până la votul din Parlament, însă, solicitarea Procuraturii a fost inițial discutată cu ușile închise de membrii Comisiei juridice numiri și imunități a Legislativului. Pentru ridicarea imunității deputatei Marina Tauber au votat, în cadrul comisiei, 8 membri – 6 „pentru” și 2 „împotrivă”. Dar câți dintre ei au fost de la PAS și câți reprezentanți ai opoziției? Întrebarea i-a fost pusă în plen președintei Comisie parlamentare, Veronica Roșca, de deputații Gaik Vartanean și Vasile Bolea.

„Ați spus că 6 persoane au votat pentru și 2 împotrivă. Spuneți, vă rog, câți colegi din fracțiunea dvs. (nr. red: PAS) au participat? Șapte? Asta înseamnă că un deputat din PAS a votat împotrivă. Așa se primește? (…) Ținând cont că unul din deputații dvs. nu este aici, pot să presupun că doamna Olesea Stamate a votat împotrivă. Este așa sau nu?”, a întrebat-o Gaik Vartanean pe Veronica Roșca.

„Nu cred că este relevantă întrebare. Secretul votului este asigurat. Se poate ridica procesul verbal care indică nominal prezența fiecărui deputat. Membrii comisiei juridice au fost absolut toți informați atât despre ora, cât și locul desfășurării ședinței. Fiecare persoană interesată a fost prezentă și a votat în baza intimii sale convingeri. (…) Repet, secretul votului este asigurat. Fiecare deputat primește bilet de vot și votează exclusiv în baza intimei sale convingeri”, a declarat, în replică, deputata PAS Veronica Roșca.

În discuție a intervenit și fostul socialist Vasile Bolea. El a întrebat-o direct pe Veronica Roșca „câți membri ai comisie au participat la votarea secretă și câți din ei au reprezentat opoziția”. În răspuns, președinta Comisie juridice a reiterat că în cadrul ședinței au avut acces toți deputații. Și-au exprimat, însă, opțiunea de vot, opt deputați, a precizat Roșca.

Întrebată dacă vreun membru al Comisiei a fost prezent la votarea secretă, dar nu și-a exprimat votul, Veronica Roșca a declarat: „Trebuie să ridicăm procesul verbal. Cred că au participat la audierea cererii nouă deputați”.

În cele din urmă, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a cerut deputatului Alexandr Suhodolski, care este membru al Comisiei din partea opoziției, să spună exact câți reprezentanți ai opoziției parlamentare au participat la votul secret. „Un deputat din opoziție, am fost eu. Restul au fost din PAS”, a precizat Suhodolski.

De menționat că din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului fac parte 10 membri, dintre care 7 sunt membri ai PAS, iar 3 sunt din opoziție. NM a solicitat un comentariu din partea parlamentului. Am cerut să vedem câți membri ai Comisiei au participat la ședință și cine sunt ei, dar și câți au participat la vot și cine sunt ei. Până în momentul publicării știrii nu am primit, însă, un răspuns la solicitarea expediată. NM a solicitat un comentariu și din partea deputatei Olesea Stamate. Parlamentara ne-a răspuns că „va face o postare un pic mai târziu”.

***
Amintim că Olesea Stamate și-a prezentat demisia din funcția de președintă a Comisiei juridice din Parlament, la începutul anului 2024. În ultima perioadă, ea a făcut mai multe declarații critice la adresa PAS și a guvernării. Drept urmare, în spațiul public s-a vehiculat că parlamentara ar urma să părăsească partidul, lucru infirmat, însă, de Stamate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: