TestRapid, cel mai mare laborator de testare antigen

Fie că pleci peste hotare sau vrei să te asiguri de starea sănătății tale, un test antigen COVID-19 este soluția de care ai nevoie. Iar TestRapid îți pune la dispoziție cel mai mare laborator de testare antigen.

Testarea rapidă la antigenul COVID-19 este un test imunocromatografic destinat detectării directe și calitative a antigenelor nucleocapsidei SARS-CoV-2 în exudatul nazofaringian și exudatul orofaringian de la persoane. În urma testării se eliberează Certificat Medical în limba engleză ce este acreditat pentru călătorii peste hotare.

 

Noul laborator se află în incinta universității ULIM, str. Vlaicu Pârcălab 52, având intrare separată și respectând toate normele și standardele sanitare. Fiind dotat cu echipament special pentru dezinfectare, 3 săli de așteptare și cadru medical calificat, TestRapid îți oferă posibilitatea să obții rezultatul testului antigen sigur și în doar 15 minute!

Programul de lucru este de luni până duminică, iar programarea se face online, pe www.testrapid.md, sau la numărul de telefon +373 78 988 988.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andres Putting / Delfi Meedia

Cine sunt moldovenii condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei”? Investigație

Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei” și a unui supermarket, sunt din Găgăuzia. Aceștia au experiență în spargeri de bancomate și furturi organizate în Rusia. Unul dintre ei a fost, până recent, șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul salariu încasat a fost în martie 2025. Informațiile se regăsesc într-o investigație Rise Moldova, care, alături de Delfi Meedia, a documentat trecutul celor doi și le-a urmărit traseul până la misiunea de sabotaj din Estonia, care, potrivit anchetei, a fost comisă la comanda serviciilor speciale rusești.

Ambii bărbați poartă același nume, Ivan Cihaial. Unul dintre ei are 32 de ani, celălalt 37. Ambii s-au născut în satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Potrivit jurnaliștilor, amândoi au fost racolați de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și plătiți pentru misiuni de sabotaj în Estonia.

Primul incendiu a avut loc pe 17 ianuarie 2024 la magazinul COOP din localitatea Osula, aflată la aproximativ 10 kilometri de o bază NATO. Această misiune i-a revenit lui Ivan Chihaial, 32 de ani, care a trecut granița din Rusia în Letonia, la volanul unui Jaguar XF cu numere poloneze. Apoi a intrat în Estonia și a incendiat supermarketul, filmând totul cu telefonul. Potrivit investigației, după aceasta el a fost plătit în criptomonedă, cu echivalentul a aproximativ 1700 de euro.

Se menționează că a doua zi, același Ivan a primit ordinul de a ataca restaurantul „Slavă Ucrainei” din Tallinn. Pe 27 ianuarie, deja ambii bărbați au intrat în Estonia cu același Jaguar. Au stat două zile. Pe 29 ianuarie, aceștia au trecut frontiera în Lituania. După o zi s-au întors în Estonia, de această dată cu un Mercedes-Benz cu numere lituaniene. Iar în ultima zi a lunii ianuarie, Ivan (37) a stropit restaurantul cu benzină și i-a dat foc. Celălalt filma de peste drum.

După atac, cei doi au fugit în Lituania, iar câteva zile mai târziu au fost arestați în Italia. Potrivit sursei, instanța din Estonia l-a condamnat pe Ivan Cihaial (32 de ani) la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru spionaj. Iar Ivan Chihaial (37 de ani), a primit 2 ani și 6 luni, din care 6 luni cu executare, restul cu suspendare, cu condiția să nu comită alte infracțiuni timp de 3 ani și jumătate. Pe lângă închisoare, aceștia trebuie să plătească și daune de peste 10 mii de euro, inclusiv cheltuieli de judecată. Sentința însă poate fi atacată la Curtea de Apel din Tallinn.

Trecutul celor doi în Rusia și Moldova 

Potrivit jurnaliștilor, în 2014, Ivan Cihaial (37) a fost condamnat în Rusia la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru jaf organizat. Înainte de aceasta, în 2012, împreună cu alți moldoveni, el a pătruns într-un magazin alimentar dintr-o localitate de lângă Moscova. Atacatorii au spart atunci bancomatul unei bănci care se afla în magazin, au forțat și un seif, plecând cu peste 4,6 milioane de ruble. La câteva luni după condamnare, Ivan Cihaial a cerut să execute pedeapsa în Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au aprobat transferul. Deja în 2017, judecătorii moldoveni i-au redus pedeapsa în baza legii cu privire la amnistie, iar la începutul lui 2018 a fost eliberat condiționat.

Câteva luni mai târziu, Ivan împreună cu un prieten cu același nume de familie au fost implicați într-un nou incident după ce au urmărit în trafic un automobil, au încercat să-l oprească forțat și i-au amenințat pe pasageri cu un pistol. În mașină se aflau și copii. Pentru acest caz, o instanță din sudul Moldovei l-au condamnat, în aprilie 2021, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o perioadă de 5 ani.

Din documentele consultate de sursa citată, Ivan Cihaial (37 de ani) a fost până recent șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul venit încasat a fost în martie 2025.

Celălalt Ivan Chihaial a fost condamnat în Rusia după ce, în februarie 2012, împreună cu mai multe persoane, a pătruns ilegal în clădirea Academiei Ruse de Muzică Gnesin unde i-au imobilizat pe agenții de pază, au spart un bancomat al băncii Uralsib și au furat peste șapte milioane de ruble. La finalul aceluiași an, Ivan a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În 2016, el a cerut Ministerului de Justiție din Moldova să fie transferat într-un penitenciar din Moldova. Iar peste un an a solicitat judecătorilor să-l elibereze condiționat, dar cererea i-a fost respinsă. El a fost eliberat în 2019.

În 2021, Ivan Cihaial a fost oprit în trafic de poliție. Potrivit sursei citate, mirosea a alcool. El a refuzat testarea, iar magistrații din Moldova l-au sancționat cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și i-au suspendat permisul de conducere.

Încă un oligarh ar fi căzut de la geam, în Rusia: vicepreședintele Transneft, găsit mort

Vicepreședinte companiei petroliere de stat „Transneft”, Andrei Badalov, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit mort, la Moscova. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost descoperit sub geamurile blocului în care locuia. Informația a fost publicată inițial de canalele de Telegram Baza și Mash, fiind ulterior confirmată de agențiile TASS și Kommersant.

Potrivit versiunii preliminare, ar fi vorba despre o sinucidere – au declarat surse din cadrul forțelor de ordine pentru TASS. O sursă a Comitetului de Investigații a precizat pentru Kommersant că pe caz a fost inițiată o anchetă, urmând ca în baza rezultatelor să se decidă dacă va fi deschis un dosar penal pentru determinare la sinucidere sau omor, ori se va renunța la urmărirea penală.

Conform Baza, Badalov ar fi căzut de la etajul 17, deși locuia la etajul 10. Canalul „112” susține că acesta ar fi lăsat o scrisoare de adio adresată soției, fără ca detalii din conținutul acesteia să fie făcute publice.

Compania „Transneft” a emis un comunicat în care anunță decesul „subit” al vicepreședintelui său. Compania precizează că, sub conducerea lui Badalov, au fost realizate proiecte științifice de amploare, într-un timp foarte scurt, care au contribuit inclusiv la depășirea eficientă a provocărilor generate de sancțiunile occidentale, în special în domeniul tehnologiilor informaționale.

Andrei Badalov ocupa funcția de vicepreședinte al companiei din 2021, fiind responsabil, printre altele, de transformarea digitală, tehnologia informației și automatizarea proceselor. Anterior, a condus Institutul de Cercetare „Voshod”, care dezvoltă sisteme informatice, inclusiv sistemul automatizat de vot „GAS Vîborî”, folosit de Comisia Electorală Centrală a Rusiei.

Transneft, fondată în 1993, deţine cel mai mare sistem de conducte petroliere din lume, cu o reţea care se întinde pe aproape 50.000 de kilometri. 

***

În ultimii ani, mai mulţi oameni de afaceri şi oficiali de rang înalt ruşi, în special din domeniul petrolier și gazier, au murit în circumstanţe misterioase

În aprilie 2022, la Moscova, fostul vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, a fost găsit mort alături de soția și fiica sa. Potrivit versiunii oficiale, el și-ar fi ucis familia, apoi s-ar fi sinucis. Presa a sugerat că ar fi fost vorba de un conflict familial.

La câteva zile distanță, în Spania, a fost descoperit trupul neînsuflețit al fostului director al companiei „Novatek”, Serghei Protosenia, împreună cu cele ale soției și fiicei sale. Și în acest caz, autoritățile au luat în calcul o sinucidere urmată de omor.

În acelaşi an, Ravil Maganov, preşedintele companiei petroliere Lukoil, a murit după ce a căzut de la unul dintre etajele spitalului unde era tratat. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Telegram/NEXTA

(VIDEO) Pană masivă de curent în Cehia. Oameni blocați în lifturi, bancomate nefuncționale și metrou oprit

Pe teritoriul Cehiei a avut loc o pană de curent masivă în amiaza zilei de 4 iulie. Informația a fost raportată de publicația Novinky.cv.

Potrivit sursei citate, blackout-ul a afectat o mare parte din capitala cehă, Praga. Din această cauză, metroul și majoritatea liniilor de tramvai și troleibuz au fost complet oprite.

Sute de persoane au rămas blocate în lifturi, iar multe bancomate au încetat să funcționeze. Activitatea aeroportului din Praga nu a fost afectată.

Pene de curent au fost înregistrate și în alte orașe din țără — de exemplu, în Mlada Boleslav, Usti nad Labem și Hradec Kralove.

Cauza întreruperii de curent a fost o defecțiune tehnică în sistemul energetic, iar circumstanțele exacte sunt în curs de clarificare.

Amintim că, la începutul lunii mai, din cauza unor defecțiuni în producerea de electricitate, au avut loc pene masive de curent în Spania și Portugalia. Unele regiuni au rămas fără lumină pentru o perioadă de până la cinci ore.

Gabriel Călin, fost jurnalist și promotor al narațiunilor false, preia conducerea unui partid, în ajun de parlamentare

Fostul jurnalist pro-rus Gabriel Călin preia conducerea Partidului Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”. Acesta a făcut anunțul pe 4 iulie, în fața sediului Agenției Servicii Publice (ASP), unde a depus actele pentru înregistrarea noii conduceri. Călin, cunoscut pentru promovarea narațiunilor propagandei ruse, dar și pentru susținerea publică a activiștilor și politicienilor locali, cu legături la Moscova, precum Ilan Șor și Igor Dodon, susține că schimbarea vine să marcheze „un nou început” pentru Moldova.  

„Nu suntem o altă fațadă a sistemului. Nu ne leagă interese, nu ne leagă funcții, ne leagă doar un vis comun. O Moldovă liberă, demnă, hrănită din pământul ei și condusă de oameni. Astăzi nu cerem, ci invităm. Invităm pe toți cei care simt că țara asta poate renaște, pe cei care nu mai acceptă umilința, corupția și exodul. Alăturați-vă, nu mâine, astăzi”, a declarat Călin într-un mesaj video, publicat pe rețele.

Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova” (UCSM) a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice în anul 1999 și a fost condus, până recent, de fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca. Deși formațiunea a fost inactivă în ultimii ani, în 2024, Pleșca a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Social Democrat European (PSDE). Decizia a provocat nemulțumiri în interiorul partidului, iar mai mulți membri și-au exprimat dezacordul. Printre aceștia și Eremei Priseajniuc, care și-a anunțat retragerea din toate funcțiile de conducere, în semn de protest. În cele din urmă, candidatura lui Pleșca a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală, iar acesta nu a intrat oficial în cursa electorală.

Cine este Gabriel Călin?

Gabriel Călin este un fost jurnalist, cunoscut pentru promovarea constantă a narațiunilor propagandei ruse, dar și pentru susținerea publică a unor politicieni din Moldova cu legături la Moscova, cum ar fi fugarul condamnat Ilan Șor sau fostul președinte, liderul socialiștilor Igor Dodon. De-a lungul ultimilor ani, acesta a publicat conținut și mesaje care neagă agresiunea Rusiei în Ucraina și promovează teme specifice dezinformării ruse în spațiul informațional din Republica Moldova.

În cariera sa de jurnalist, Călin a lucrat pentru TV7, Jurnal Trust Media și Deschide.md. Ulterior, a fondat mai multe site-uri, printre care Moldova24.md, Livenews.md și Today.md. Potrivit unei investigații din 2017, în perioada guvernării PDM, aceste platforme au fost utilizate pentru a discredita oponenții politici ai lui Vladimir Plahotniuc, folosind un limbaj agresiv și etichete dure. Activitatea acestor site-uri a fost ulterior sistată, Călin motivând lipsa resurselor financiare, scrie publicația Stop Fals.

În 2017, Gabriel Călin a dispărut din spațiul public și s-a stabilit temporar în Statele Unite, unde a lucrat ca șofer de TIR. După un accident rutier grav în 2018, a revenit în Republica Moldova. Din 2019, și-a reactivat canalul de YouTube, unde a început să promoveze atacuri la adresa guvernării PAS și să susțină protestele organizate de formațiunea lui Ilan Șor.

În aprilie 2024, Călin a fost prezent la Moscova, unde a participat la lansarea organizației „Eurasia”, înregistrată pe numele fostei trezoriere a fostului partid Șor, Nelli Parutenco, și controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Precizăm că atât Eurasia, cât și Nelli Parutenco și Ilan Șor, se află pe listele de sancțiuni internaționale pentru tentative de destabilizare a situației în Moldova. Evenimentul de atunci a coincis cu fondarea blocului politic „Victorie”, susținut de Șor la Moscova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Alegerile din Boldurești, declarate nule. CEC, obligată să organizeze un nou scrutin

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie desfășurate în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Potrivit deciziei instanței, Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea Judecătoriei Ungheni din 25 iunie 2025, într-o cauză inițiată de Sergiu Bulicanu, contracandidatul lui Nicanor Ciochină. Acesta solicitase anterior anularea alegerilor și obligarea Comisiei Electorale Centrale să le declare nule. Judecătoria a decis atunci să anuleze hotărârea prin care fusese confirmat turul doi al scrutinului din 1 iunie și validat mandatul de primar. Totuși, magistrații nu au admis cererea de a declara alegerile complet nule.

În această parte, pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a emis o nouă hotărâre. Instanța a declarat nule alegerile locale din 1 iulie (turul doi de scrutin) desfășurate în comuna Boldurești pentru funcția de primar și a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze în termen de 2 săptămâni votarea repetată.

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul Curții Supreme de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni. 

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. 

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. 

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: