Un preot din Telenești, oprit de mitropolitul Vladimir din a oficia slujbe după ce biserica sa a aderat la Mitropolia Basarabiei
Full Article 5 minutes read

Un preot din Telenești, oprit de mitropolitul Vladimir din a oficia slujbe după ce biserica sa a aderat la Mitropolia Basarabiei

Mitropolitul Vladimir l-a eliberat din funcție și l-a oprit din a oficia slujbe pe Nicolae Grapin, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești. Se întâmplă după ce parohia, care se afla în componența Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a aderat la Mitropolia Basarabiei – parte a Bisericii Ortodoxe Române.

Încă o biserică a aderat la Mitropolia Basarabiei

Pe 11 februarie, preotul Nicolae a anunțat că biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești a aderat la Mitropolia Basarabiei. La scurt timp, potrivit clericului, s-au început tensiunile. „Au venit șapte-opt preoți din alte localități, însoțiți de enoriașii lor. Nu-i cunosc pe niciunul. Voiau să închidă biserica și să mă dea afară din lăcașul unde slujesc”, a povestit acesta pentru Europa Liberă Moldova.

Protestatarii l-au acuzat că „s-a vândut” Mitropoliei Basarabiei și i-au cerut să plece și să lase biserica Mitropoliei Moldovei. La fața locului a venit poliția și a dispersat mulțimea.

Chiar dacă anunțul a fost făcut pe 11 februarie, parohia aderase oficial la Mitropolia Basarabiei cu o lună mai devreme, pe 10 ianuarie. Preotul a precizat că decizia de trecere la Mitropolia Basarabiei a fost luată împreună cu enoriașii din Telenești. Parohul a menționat că unul dintre motivele pentru care biserica sa a aderat la Mitropolia Basarabiei este dezacordul față de invazia rusă asupra Ucrainei, pe care Patriarhia de la Moscova, căreia i se subordonează Mitropolia Moldovei, o susține. Un alt motiv este cel financiar: preotul Nicolae a spus că Mitropolia Moldovei punea pe seama bisericilor din componența sa impozite „sufocante”. „Ne sufocau aceste impozite, 8 000 de lei plăteam anual Mitropoliei Moldovei, dar noi avem și alte cheltuieli”, a explicat el.

„Susținem decizia, deoarece constatăm că suntem români”

Între timp, pe 16 februarie, pe Facebook a fost publicat un videoclip filmat în curtea bisericii respective, în timpul unei slujbe religioase, în care enoriași au reacționat la decizia de aderare la Mitropolia Basarabiei.

Oamenii, printre care și consilieri locali, au salutat decizia.

Noi suntem consilierii raionali, locali care susținem inițiativa părintelui Nicolae de a adera la Mitropolia Basarabiei, deoarece constatăm că suntem români și trebuie să venim la origini”, a declarat un consilier.

Credem că este un pas corect. Sperăm că și alți preoți vor urma pasul acesta”, a adăugat un alt consilier.

În imaginile video apare și preotul Nicolae, care a ținut un discurs în fața enoriașilor săi.

Este un eveniment istoric în viața teleneștenilor. Despre lucrul acesta s-a vorbit demult, însă nu eram hotărâți. Trebuia să fim mai aproape unul de altul. Fiindcă dacă nu vom fi aproape unul de altul și nu ne vom susține, știți ce se întâmplă. Așa ne-au ocupat și dușmanii. De ce? Fiindcă n-am fost uniți. Dar unde-i unire, dușmanul n-are loc. (…) Noi n-am fugit nicăieri, revenim la biserica noastră. Este un adevăr, nu putem să fugim de el. (…) Asta este, în primul rând, hotărârea frățiilor voastre, care doriți lucrul acesta. Și dorința aceasta, cu Doamne ajută, s-a matearilizat. Eu doar v-am ascultat, doar am făcut ceea ce ați dorit”, a menționat fața bisericească.

Preotul Nicolae din Telenești, eliberat din funcție

Tot pe 16 februarie, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a publicat un document care datează din 13 februarie și  în care se menționează că preotul Nicolae a fost demis din funcția de paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și oprit din a oficia slujbe religioase. Documentul a fost semnat de mitropolitul Vladimir.

Având în vedere părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisercii Ortodoxe din Moldova, ținând cont de nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie, Sf. Voastră sunteți eliberat din funcția de paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului din orașul Telenești și oprit de a oficia cele sfinte, începând cu data de 12 februarie anul 2024”, se arată în document.

Un preot din Telenești, oprit de mitropolitul Vladimir din a oficia slujbe după ce biserica sa a aderat la Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Moldovei

***

Precizăm că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, zeci de biserici din cadrul Mitropoliei Moldovei au aderat la Mitropolia Moldovei.

În noiembrie 2023, un grup de preoți din Chișinău, în frunte cu parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, i-au cerut Mitropolitului Vladimir să înceapă procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Ei au argumentat că sunt nemulțumiți de Patriarhul Moscovei Kirill, care ar fi devenit, potrivit lor, „un angajat politic” care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

Ulterior, mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu toți protopopii din Chișinău pentru 16 noiembrie, pentru a discuta „problemele cu care se confruntă biserica”. După ședință, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul actual. Detalii – AICI. În reacție, Pavel Borșevschi a spus că în ședința convocată de mitropolitul Vladimir, protopopii din Eparhia de Chișinău au votat, cu unanimitate de voturi, „pentru unitatea” Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM). „Subiectul aderării la Patriarhia Română rămâne unul deschis”, a menționat el. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: