Chișinăul răspunde Moscovei la comentariile despre deportările staliniste și „amestecul” în treburile bisericii: Vă invităm în vagoane
Full Article 4 minutes read

Chișinăul răspunde Moscovei la comentariile despre deportările staliniste și „amestecul” în treburile bisericii: Vă invităm în vagoane

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție după ce ambasada Rusiei în Moldova a declarat că expoziția „Basarabenii în Gulag” din capitală este o încercare a autorităților centrale de a promova rusofobia, iar reprezentanta MAE-ului rus Maria Zaharova a comentat scandalul dintre Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei, acuzând Chișinăul că ar permite amestecul în treburile interne ale celor două entități bisericești. MAEIE a solicitat autorităților ruse să se abțină de la comentarii și amestecuri în treburile interne ale Moldovei.

În ultimele zile, autoritățile ruse au făcut declarații controversate, inclusiv cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate. Este important să subliniem că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu războiul și agresiunea. Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră”, se arată în comentariul MAEIE.

Instituția a solicitat insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria Moldovei.

„Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă – profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag”, a menționat MAEIE.

***

Amintim că, pe 12 iulie, ambasada Rusiei în Republica Moldova a criticat expoziția „Basarabenii în Gulag”, care se desfășoară în Chișinău. Instituția a dat de înțeles că expoziția, care este organizată de Guvern, nu este decât un instrument prin care autoritățile centrale ar încerca să incite la „ură împotriva Rusiei”.

Expoziția „Basarabenii în Gulag” a fost lansată pe 6 iulie. Acțiunea se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949. Expoziția constă din două vagoane de metal în care sunt expuse obiecte folosite de victimele deportărilor, iar fiecare vizitator poate simți pe pielea lui condițiile și zăpușeala care, după 3 săptămâni de drum chinuitor, s-a preschimbat în frigul Siberiei de gheață. De asemenea, zilnic, aici au loc proiecții de filme documentare dedicate acestei tragedii.

Expoziția se va desfășura până pe 30 iulie.

***

Referitor la declarațiile Mariei Zaharova despre „amestecul” în treburile bisericii, acestea se referă la scandalul dintre Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei.

„Războiul” dintre cele două mitropolii de la Chișinău – a Basarabiei și a Moldovei – a început pe 27 iunie, când Mitropolitul Vladimir i-a revendicat dreptul de a oficia slujbe preotului Alexei Sîrbu din Puhoi, deoarece acesta a părăsit clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, care se subordonează Bisericii Ortodoxe din Rusia.

Măsurile luate de Mitropolia Moldovei în raport cu protoiereul Alexei Sîrbu, au fost criticate de Mitropolia Basarabiei. Într-un comunicat emis pe 29 iunie, entitatea a declarat că acestea ar fi „nule” și „abuzive”. Mitropolitul Petru a declarat că preotul Alexei Sîrbu poate oficia și în continuare, fără nici o restricție, slujbe – declarații criticate, la rândul său, de Mitropolia Moldovei – potrivit căreia, decizia Mitropoliei Basarabiei de a-l primi pe Alexei Sîrbu în jurisdicția sa ar „contravine Sfintelor Canoane”.

Mai târziu, pe 6 iulie, Mitropolia Basarabiei a emis un comunicat în care a acuzat Mitropolia Moldovei că s-ar baza în activitatea sa „pe abuz de putere” și „constrângere”, dar nu pe libera alegere. Mai mult, entitatea bisericească a declarat că „structura locală din Republica Moldova a Patriarhiei Moscovei, intitulată pompos și abuziv drept „Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove” sau „Biserica Ortodoxă din Moldova”, este o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse”. Mitropolia Moldovei nu a comentat, deocamdată, ultimele acuzații.

Ulterior, pe 12 iulie, Maria Zaharova a comentat declarațiile Mitropoliei Basarabiei despre faptul că Mitropolia Moldovei ar fi o structură de ocupație, infiltrată de agenți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse, KGB. Zaharova a calificat declarațiile drept „absurde” și „nefondate” și a acuzat Chișinăul că ar permite amestecul în treburile interne ale celor două mitropolii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: