28 de cazuri de femicid în 2024. Ce face Moldova ca să prevină și combată femicidul

45 de femei au fost ucise pe parcursul anilor 2021 și 2022, iar în 2024 am înregistrat deja 28 de cazuri de femicid provocate de violență în familie, ceea ce constituite o creștere cu 7 cazuri față de 2023. Cu toate acestea, conform Inspectoratului Național de Securitate Publică, au fost înregistrate 35 de omoruri ale femeilor pe parcursul anului, însă nu toate pot fi calificate drept femicid. Aceste statistici au deschis cel de-al treilea panel a Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, ediția IV, organizată de Coaliția Națională „Viața fără Violență” pe 19 noiembrie.

Intitulată „Femicidul nu începe și nu se termină cu omorul unei femei”, la discuție au participat reprezentanta Ministerului Afacerilor Interne, Inna Chiriliuc, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Justiție, Stanislav Copețchi, avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept al Femeilor și consiliera în cadrul Ministerului Egalității din Spania, Laura Cubero. 

De la data de 15 august 2024, în legea 45/2007, femicidul este definit ca: „act de violență împotriva femeilor, inclusiv fetelor, care presupune decesul victimei, ca urmare a infracțiunii de omor intenționat ori a infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, ori a infracțiunii de violență în familie, sau sinuciderea victimei, ca urmare a determinării sau înlesnirii acesteia ori ca urmare a violenței în familie, comise din motive de prejudecată bazate pe gen.”

Totul începe de la statistică
Începând cu 2008, în Spania funcționează Ministerul Egalității, responsabil de elaborarea politicilor menite să reducă inegalitățile de gen și să combată violența domestică și femicidul. În cadrul ministerului activează structuri care analizează datele din mai multe resurse disponibile pentru femeile din Spania și de a combate violența de gen.

Dacă din 2003, datele colectate vizau doar cazurile de violență exercitată de partenerii intimi asupra femeilor, atunci începând cu 2013 statul spaniol a inclus și copiii uciși sau rămași orfani ca urmare a femicidului. Ulterior, conform Convenției de la Istanbul, sfera de monitorizare a fost lărgită pentru a cuprinde toate formele de violență împotriva femeilor. „Aceste cercetări sunt făcute atât la nivel local cât și la nivel european. Din 2003 sunt raportate toate cazurile de femicid, asta ne ajută să vedem imaginea de ansamblu.” 

Statistica femicidului este publică pe site-ul ministerului și poate fi verificată oricând de publicul larg. De exemplu, în 2024, în Spania, au fost înregistrate 40 de victime.

Republica Moldova la capitolul prevenirii
Potrivit Innei Chiriliuc, ofițeră principală în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Republica Moldova dispune de mai multe instrumente pentru a preveni și combate femicidul:

  • ordinul de restricție de urgență,
  • ordonanța de protecție,
  • Centrul de Justiție Familială din Chișinău,
  • luarea la evidență a agresorului.

Potrivit ofițerei, cele mai grave probleme din domeniu sunt cazurile care combină formele de violență și lipsa unui sistem viabil care să reeduce foștii condamnați.

Inna Chiriliuc a povestit despre chestionarul de evaluare a riscurilor de letalitate, care poate ajuta la prevenirea cazurilor de femicid. „Uneori, fiind într-o situație de stres, victima nu-și dă seama de acei factori de risc, însă oamenii legii dotați cu acest chestionar, pot interveni și înlătura agresorul de la locul unde trăiește victima”, punctează Ina Chiriliuc.

Registrul agresorilor este în proces de elaborare și va fi menit să ia la evidență persoanele ce comit acte de violență. „Aceștia vor fi înregistrați timp de un an într-un registru din momentul în care este emis ordinul de restricție de urgență sau ordonanța de protecție. Astfel, în cazul în care persoana își schimbă domiciliul, oamenii legii vor ști cu cine au de afacere”, explică Chiriliuc.

Lipsurile sistemului
Avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept a Femeilor accentuează importanța specializării în domeniul violenței în bază de gen. „Dacă în fiecare sector de poliție va fi măcar o persoană specializată pe cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie, toți angajații poliției vor alerga la el cu întrebări pe aceste cazuri.”

Avocata a accentuat și importanța specialiștilor în sănătate mentală. „În cazurile de violență în familie și cazurile de femicid este foarte important lucrul psihologilor cu victimele în reabilitarea psihologică”, spune Cojocaru, adăugând că uneori cazurile complexe de femicid sunt lăsate cu vederea.

„Lege mai puțin folosită”
Potrivit secretarului de stat Stanislav Copețchi, legea 137 din 2016, care reglementează reabilitarea și compensarea victimelor infracțiunilor, inclusiv acordarea de compensații, este rar aplicată. „Această lege este insuficient utilizată de practicieni și ar trebui revizuită, atât în ceea ce privește procesul de depunere a cererilor, cât și condițiile care trebuie îndeplinite.” Totuși, revizuirea acestei legi este una din prioritățile Ministerului Justiției.

Termenul de femicid ar putea fi inclus și în Codul Penal, și în Codul Contravențional. „Suntem în proces de modificare a Codului Contravențional și încercăm să adăugăm prevederi legate de violența în familie. Acest proiect ar putea completa inițiativa legislativă pe care o avem deja în lucru”, a declarat oficialul. Totuși, specialistul subliniază că, deși există deja circumstanța agravantă bazată pe motive de prejudecată, va fi necesară o analiză detaliată pentru fiecare caz în parte.

Ediția IV a Conferinței a fost organizată cu sprijnul Uniunii Europene, a Consiliului Europei, OAK Foundation, ARC, RO Aid, Urgent Action Funds, Ministerului Federal pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Îngrijire și Protecția Consumatorului al Austriei, UNICEF Moldova, și organizațiilor membre ale Coaliției: Fiecare Contribuie pentru Schimbare, Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”, Gender-Centru, Interaction, Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale, Centrul pentru Educație Non-formală „Diversitate”, Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane, Ophelia, Femei pentru Femei și Stimul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Acces restricționat în unele zone din Chișinău, în contextul vizitei premierului Bulgariei

Pe 27 și 28 iulie, în Chișinău au fost impuse restricții de acces pe unele străzi, în contextul vizitei premierului Bulgariei, Rossen Jeliazkov. Anunțul a fost făcut de Primăria municipiului Chișinău.

În intervalul 8:00–16:00, în centrul orașului va fi limitat accesul în anumite zone publice și va fi întreruptă circulația rutieră pe drumurile care duc spre aeroport. Totodată, va fi interzisă organizarea de mitinguri, demonstrații, lucrări de reparație sau defrișarea arborilor în perimetrul străzilor pe care se vor deplasa cortegiile oficiale.

Șoferii sunt îndemnați să respecte indicațiile poliției.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în data de 27 iulie, premierul Bulgariei Rossen Jeliazkov va avea la Chișinău o întrevedere cu omologul său moldovean, Dorin Recean. Cei doi vor discuta despre relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Bulgaria, integrarea europeană și cooperarea în domeniul educației.

Tot în aceeași zi, cei doi prim-miniștri vor efectua o vizită în raionul Taraclia, unde vor avea întâlniri cu autoritățile locale.

Luni, 28 iulie, Rossen Jeliazkov va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Marina Tauber/Telegram

Blocul „Victorie” și șase persoane afiliate lui Șor, sancționate în R. Moldova: Fiscul le va bloca conturile

Mai multe persoane și entități afiliate fugarului Ilan Șor au fost incluse pe lista de sancțiuni a autorităților din Republica Moldova. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței Consiliului Interinstituțional de Supervizare din 25 iulie.

Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean printr-o postare pe rețelele sociale. Potrivit acestuia, pe lista persoanelor sancționate au fost incluși: lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu și liderul partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Alături de aceștia, au fost vizate și formațiunea politică Blocul „Victorie”, compania A7, despre care premierul afirmă că ar efectua „tranzacții ilegale cu bani criminali”, precum și centrul cultural-educațional al Moldovei.

Recean a mai precizat că Serviciul Fiscal de Stat va bloca conturile bancare ale persoanelor și organizațiilor care, potrivit autorităților, contribuie la tentativele de destabilizare inițiate de Ilan Șor.

„Astfel le împiedicăm schemele cu bani murdari, corupție electorală și îmbogățire ilicită. Eforturile de subminare a țării noastre se vor înteți în următoarea perioadă. Instituțiile statului cunosc și își fac datoria pentru a împiedica aceste tentative. Republica Moldova aparține cetățenilor săi, iar statul are datoria să împiedice implicarea externă în treburile interne, să mențină ordinea constituțională și stabilitatea. Așa vom proceda cu fiecare persoană care încalcă legea și încearcă să facă rău oamenilor și țării”, a scris Recean în postarea sa.

Ploi cu descărcări electrice și temperaturi de până la +39°C: Cum va fi vremea astăzi în Moldova

Pe 27 iulie, pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi caniculare. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în unele regiuni ale țării valorile termice vor ajunge până la +39°C pe parcursul zilei. De asemenea, izolat sunt prognozate averse cu descărcări electrice.

În nordul țării, temperatura aerului va urca până la +29°C în timpul zilei, iar noaptea va coborî până la +20°C. Meteorologii prognozează ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice.

În raioanele centrale și în Chișinău, se vor înregistra până la +35°C ziua, iar noaptea temperaturile vor ajunge la circa +23°C. Cerul va fi variabil.

La sud, temperaturile vor atinge până la +39°C în timpul zilei, iar pe timp de noapte mercurul din termometre va indica aproximativ +25°C. Cerul se va menține variabil.

Amintim că astăzi sunt valabile două tipuri de coduri: Galben și Portocaliu.

Codul Galben este în vigoare în nordul și parțial în centrul țării, unde temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C. În schimb, Codul Portocaliu a fost emis pentru sudul și parțial centrul Republicii Moldova, unde mercurul din termometre va urca până la +36…+39°C.

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Profimedia

Armata SUA a ucis un lider important al grupării Statul Islamic în Siria

Armata americană a anunțat pe 25 iulie că a ucis un lider important al grupării teroriste Statul Islamic (SI). S-a întâmplat în urma unei operațiuni desfășurate în zona orașului sirian Alep, relatează Agerpres.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a transmis că operațiunea a condus la „moartea liderului SI Dhia Zawbaa Mossleh al-Hardani și a unuia dintre fiii săi adulți”, care de asemenea făcea parte din gruparea jihadistă.

Potrivit comandamentului, acești indivizi „reprezentau o amenințare pentru SUA, pentru coaliția anti-jihadistă, precum și pentru noul guvern sirian”.

SUA desfășoară de mai mulți ani raiduri aeriene în Siria pentru a preveni o revigorare a grupării Statul Islamic. Aceasta a preluat controlul asupra unor zone întinse din Siria și Irak în 2014, unde și-a proclamat un așa-numit „califat” și a introdus un regim de teroare, înainte de a fi învinsă în 2019 de o coaliție internațională.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: