Într-o perioadă în care încrederea în sistem e șubredă, economia e instabilă și tot mai mulți oameni pleacă, există și un alt fel de antreprenoriat – acela care rămâne. Și mai mult decât atât, creează soluții acolo unde alții văd doar probleme. În Moldova, afacerile sociale și cele cu impact în comunitate cresc – încet, dar sigur. Iată trei povești care arată că, uneori, businessul poate fi exact ce are nevoie o societate ca să-și revină.
1. Jucării cu sens: „EduJoc” – educație prin joacă pentru copii de la 0 la 99 de ani
Victoria Novac, fondatoarea „EduJoc” și familia sa, au transformat o pasiune pentru educație și joacă într-o afacere socială autentică. Produc jucării educative din lemn, cu grijă față de copii și natură. Dar impactul nu se oprește aici: atelierul oferă locuri de muncă pentru persoane în etate, oferind acestora oportunitatea unei bătrâneți demne.
2. Bucate cu gust de speranță: „Floare de cireș” – oportunități de carieră pentru tineri
În satul Răzeni, întreprinderea socială „Floare de cireș” oferă servicii de catering pentru serbări și evenimente oficiale. Fondată de Sergiu Gurău, această afacere nu doar susține economic comunitatea, ci oferă formare profesională și locuri de muncă pentru tinerii din categorii vulnerabile, în special persoane cu dizabilități. Este una dintre cele mai cunoscute inițiative de economie socială din Moldova și prima afacere socială de inserție.
3. Sate care inspiră: „EcoVillage Moldova” – educație ecologică din grădina casei
În Rîșcova, EcoVillage Moldova creează o realitate alternativă – una în care sustenabilitatea, educația ecologică și traiul simplu sunt stil de viață, nu slogan. Aici se organizează ateliere, se primesc turiști din Moldova și de peste hotare, se creează traininguri care formează o nouă generație de lideri locali orientați spre soluții verzi și comunitare. Fiecare colțișor din complexul turistic e un spațiu de învățare și descoperire a practicilor ecologice – de la iarba din grădină și până la materialele de construcție folosite. Ba mai mult, alături de EcoVillage Moldova localnicii de asemenea au învățat cum să facă găzduiască sustenabil turiștii interesați să descopere Moldova.

Ce mai avem de învățat din Europa despre economie socială și afaceri responsabile
Comparativ cu Moldova, în Uniunea Europeană, economia socială nu e un trend, ci o strategie concretă. Peste 13 milioane de persoane deja lucrează în întreprinderi sociale. Conform Comisiei Europene, există aproximativ 2,8 milioane de întreprinderi ale economiei sociale în UE, reprezentând 10% din totalul afacerilor.
De asemenea, Comisia Europeană recunoaște economia socială ca un element esențial în tranziția verde și digitală. În acest sens, a fost publicat un plan de acțiune care identifică 14 domenii de acțiune și 30 de măsuri specifice pentru a sprijini această tranziție.
În ceea ce privește Republica Moldova, aceasta începe să urmeze acest drum, făcând pași mici, dar siguri, în direcția dezvoltării economiei sociale.
Impact Days 2025 – locul unde se întâlnesc antreprenorii care schimbă lumea
Deja al 3-lea an la rând AO EcoVisio (HUBul Antreprenorilor Sociali) împreună cu partenerii organizează conferința Impact Days – cel mai mare eveniment din Moldova dedicat economiei sociale, sustenabilității și antreprenoriatului responsabil. Anul acesta evenimentul va avea loc pe 16–17 mai, în Chișinău, la Artcor.
Peste 150 de participanți – antreprenori, manageri, activiști, finanțatori vor participa la eveniment. Te așteaptă ateliere, workshopuri, networking și conexiuni cu oameni noi. Aici înveți, colaborezi și îți dai seama că nu ești singur în procesul de a construi un business cu impact real.
Vino la Impact Days 2025 pe 16 și 17 mai, în Chișinău. Ne vedem acolo, căci că viitorul nu se construiește de unul singur – ci în comunitate.
Detalii și bilete: https://bit.ly/ImpactDays2025-MD

Pentru mai multe oportunități din domeniul economiei sociale urmărește pagina de facebook, instagram sau telegram a organizației.
***
Impact Days este un business summit european, dedicat Economiei Sociale & Verde, care are loc deja al treilea an în Moldova. Scopul evenimentului este de a crea punți de comunicare și colaborare între oamenii implicați într-un ecosistem, pentru a împărtăși și multiplica practici sustenabile și cu impact în afaceri.
Organizatori: AO EcoVisio, HUB-ul Antreprenorilor Sociali, Platforma pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social în Moldova
Acest eveniment este finanțat de Uniunea Europeană, prin Impact Europe în cadrul proiectului „Collaborate for Impact”, co-finanțat în cadrul proiectului ”Impact Space” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu EcoVisio, EBA Moldova și AOPD din resursele financiare oferite de Suedia; de asemenea co-finanțat de IM Swedish Development Partner și EVZ Foundation.