Dacă Lilian Carp era la cârma Chișinăului marșul LGBT ar fi fost autorizat? Deputatul PAS: Vreau să fiu primarul tuturor
Full Article 3 minutes read

Dacă Lilian Carp era la cârma Chișinăului marșul LGBT ar fi fost autorizat? Deputatul PAS: Vreau să fiu primarul tuturor

Candidatul PAS pentru funcția de primar al Chișinăului, deputatul Lilian Carp a criticat decizia edilului capitalei Ion Ceban de a nu autoriza solicitarea pentru desfășurarea marșului Pride. Totuși, întrebat cum ar fi procedat el însuși, parlamentarul a ezitat să răspundă direct, declarând doar că vrea „să fie primarul tuturor cetățenilor”.

Pe 12 iunie, Lilian Carp a participat la emisiunea „În Profunzime” de la Pro TV. În cadrul emisiunii, acesta a fost întrebat cum ar fi procedat în locul primarului Ion Ceban, care a refuzat să dea curs solicitării organizației GENDERDOC-M privind desfășurarea marșul Pride.

„Este o problema din păcate tristă, permanentă, despre felul ce trebuie și ce nu trebuie. Și mie nu îmi plac multe lucruri. Când a fost și s-a întâlnit cu președintele parlamentului din Israel, declarat deschis de o altă orientare, nu i s-a uscat mânuța când a dat mâna cu el. Mie tot nu îmi plac multe lucruri, dar niciodată nu o să accept propaganda de dragul unor dividente politice. Vreau sa fiu un primar al tuturor cetățenilor, iar în capul mesei să fie respectarea legii”, a declarat Lilian Carp.

Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că nu va da curs solicitării organizatorilor marșului Pride, planificat pentru 18 iunie în Chișinău. Totodată, acesta se opune redirecționării transportului public pe strada București, acolo unde urmau să meargă susținătorii comunității LGBT+. Contactată de NM, Angelica Frolov, coordonatoare de program în cadrul GENDERDOC-M, prima organizație din Moldova care apără drepturile comunității LGBT+, a dat asigurări că acțiunea va avea loc.

***

Pe 12 iunie, reprezentanții PAS și-au anunțat candidatul pe care îl propun la funcția de primar al capitalei. Lilian Carp va reprezenta partidul în alegerile locale generale din această toamnă. „Chișinăul are nevoie de un nou suflu în dezvoltarea sa. (…) Orașul are nevoie de soluții reale”, a menționat Carp, în cadrul unor declarații de presă. Cine este Lilian Carp și cu ce avere își propune să vină la cârma orașului Chișinău, vedeți AICI.

Precizăm că alegerile locale generale urmează să se desfășoare în această toamnă. Data exactă nu a fost stabilită, însă sunt luate în calcul datele de 29 octombrie sau 5 noiembrie.

Anterior, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon declara că „în alegerile din această toamnă, bătălia de bază va fi între PSRM și partidul de guvernare al Maiei Sandu”. Pe 23 mai, socialistul Vlad Batrîncea a spus că Partidul Socialiștilor își va anunța candidatul la funcția de primar al Chișinăului în următoarele săptămâni. „Este domnul Dodon și eu”, a menționat el, referindu-se la candidații examinați de partid.

Primarul actual al capitalei Ion Ceban a anunțat deja că va candida pentru al doilea mandat. Acesta a devenit primar al capitalei în timp ce era membru al PSRM. Ulterior, acesta și-a suspendat statutul și a precizat că va fi primar independent de forțele politice. Pe 17 ianuarie 2023, Ceban și-a înregistrat propriul partid – Mișcarea Alternativa Națională.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: