„La fel ca multe lucruri în Rusia”. UE spune că este „dificil” să verifice dacă Evghenii Prigojin într-adevăr a murit
Full Article 3 minutes read

„La fel ca multe lucruri în Rusia”. UE spune că este „dificil” să verifice dacă Evghenii Prigojin într-adevăr a murit

Uniunea Europeană a anunțat, pe 24 august, că este ”dificil să verifice” informaţiile potrivit cărora șeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin ar fi murit, după prăbuşirea avionului Embraer 600 în Rusia. Unul dintre purtători de cuvânt a diplomației europene Peter Stano a declarat că, la fel ca multe alte lucruri din Rusia, este complicat de aflat dacă informația este reală, de aceea nu o comentează.

Am văzut informaţii despre prăbuşirea avionului în care ar fi murit Evgheni Prigojin, şeful grupării Wagner, împreună cu membri ai anturajului său şi membri ai echipajului.Dar, încă o dată, la fel ca multe alte lucruri în Rusia, este foarte dificil să verificăm acest lucru, iar de aceea nu comentăm”, a declarat Peter Stano, potrivit Digi24.ro.

Acţiunile negative ale lui Prigojin şi Wagner sunt bine cunoscute, a menționat Stano, referindu-se la implicarea acestuia în războiul din Ucraina şi la operaţiuni în ţări din Africa.

Oriunde au fost sau sunt prezenţi (mercenarii Wagner – n. red.), ei au lăsat în urmă o dâră de încălcări ale drepturilor omului și dreptului umanitar internaţional. Există multe lucruri pentru care nu au dat socoteală, nu au reguli clare în baza cărora operează”, a spus el.

Operaţiunile viitoare ale grupării vor fi afectate nu doar de ”presupusa moarte a lui Prigojin”, ci şi de ”evenimentele din iunie”, când gruparea a mărşăluit către Moscova, într-o rebeliune efemeră, a mai spus acesta.

Uniunea Europeană speră că ”impactul negativ” al operaţiunilor Wagner va înceta, însă este conştientă că această grupare de mercenari ”nu este legată doar de numele şefului ei”, a declarat Stano.

Precizăm că în seara de 23 august, avionul privat Embraer 600, care aparținea lui Evghenii Prigojin, s-a prăbușit în regiunea rusă Tveri. Autoritățile ruse au anunțat că cele 10 persoane care se aflau la bordul aeronavei au decedat. Avionul zbura din Moscova spre Sankt Petersburg. Ulterior, agenția rusă de transport aerian (Rosaviatzia) a confirmat că la bordul avionului prăbușit se afla Evghenii Prigojin și Dmitrii Utkin. Chiar dacă medicii legiști nu au confirmat că Evghenii Prigojin se numără printre persoanele decedate, canalele de Telegram „Grey Zone” și WAGNER GROUP, apropiate liderului grupării paramilitare, dar și Vladimir Putin, au declarat că acesta a murit.

De menționat că accidentul aviatic a avut loc în ziua când s-au împlinit fix două luni de când Prigojin a anunțat puciul care ulterior a eșuat.

***

În seara de 23 august, a acuzat armata rusă că i-a bombardat mercenarii, care luptau pe frontul din Ucraina și a anunțat că pornește un „Marș al Dreptății” la Moscova. În dimineața de 24 august, mercenarii Wagner au ajuns în Rostov, unde, timp de câteva ore, au ocupat un cartier general al armatei ruse din oraș şi au mărșăluit până sub coastele Moscovei. Revolta s-a încheiat în seara zilei cu un acord care prevedea exilul în Belarus al lui Prigojin. Evgheni Prigojin a susținut atunci că revolta sa nu a avut ca scop răsturnarea puterii de la Moscova, ci doar schimbarea puterii militare din Rusia, pe care o acuză de incompetență în conflictul din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: