Maia Sandu a comentat atacul din Dnipro: „Sunt crime de război, ele nu au nicio justificare”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu a comentat atacul din Dnipro: „Sunt crime de război, ele nu au nicio justificare”

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu susține că atacurile asupra infrastructurii orașelor din Ucraina și uciderea civililor „sunt crime de război”. „Rachetele ajung și în Moldova – fragmentele descoperite ieri la Briceni dovedesc acest lucru”, comunică șefa statului, pe 15 ianuarie.

„Ieri, Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra Ucrainei. O rachetă a lovit un bloc de locuit cu 1700 de oameni din Dnipro, făcând zeci de victime și răniți, lăsând mulți oameni sub dărâmături. Atacurile au țintit infrastructura energetică din multe regiuni din țara vecină”, comunică președinta, pe Facebook.

Ea mai adaugă că „în plină iarnă, ucrainenii trăiesc în frig, fără apă și curent, știind că o rachetă poate lovi oricând casa lor și le poate lua viața”.

„Asta e realitatea războiului, impusă de agresor – chiar aici, în vecinătatea noastră. Rachetele ajung și în Moldova – fragmentele descoperite ieri la Briceni dovedesc acest lucru. Condamnăm ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Atacurile asupra infrastructurii orașelor și uciderea civililor sunt crime de război, ele nu au nicio justificare”, se arată în declarația șefei statului.

Președinta a publicat mai multe imagini cu blocul distrus din orașul ucrainean Dnipro.

Potrivit Kievului, Rusia a lansat pe 14 ianuarie 38 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei. 25 dintre aceste au fost nimicite. Una dintre acestea a nimerit un bloc de locuit din orașul Dnipro.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că „lumea trebuie să oprească acest rău”. „Luptăm pentru fiecare om, pentru fiecare viață. Îi vom găsi pe toți cei care se fac responsabili. Toți vor fi trași la răspundere”, a reacționat el la ultimele atacuri.

Ministerul rus al Apărării a publicat o fotografie cu o rachetă în loc de comentariu cu privire la atacul masiv asupra Ucrainei din 14 ianuarie. Moscova nu a comentat oficial deocamdată atacul.

Până în prezent se cunoaște despre 20 de persoane care au murit, urmare a prăbușirii blocului de locuit din Dnipro. Alte 73 de persoane au fost rănite.

***

În a doua parte a zilei de 14 ianuarie, MAI al Republicii Moldova a anunțat că o patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni) resturile unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei.

Pe 15 ianuarie, MAI a declarat că în resturile de rachetă din raionul Briceni sunt circa 80 kg de explozibili.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării au anunțat că astăzi urmează să fie distrus explozibilul rachetei, prăbușită în ajun în apropierea localității Larga, raionul Briceni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: