„Ne obligă să cerșim proprii bani”. Air Moldova răspunde Maiei Sandu și explică de ce e nevoită să anuleze zboruri
Full Article 4 minutes read

„Ne obligă să cerșim proprii bani”. Air Moldova răspunde Maiei Sandu și explică de ce e nevoită să anuleze zboruri

Air Moldova susține că deține peste 150 de milioane de lei pe contul său bancar, care sunt blocate din cauza unor „clauze abuzive” introduse de bancă în contract. Compania aeriană consideră că acțiunile băncii urmăresc scopul de a împinge compania spre faliment.

Air Moldova informează că susține poziția președintei Maia Sandu și așteaptă ca Procuratura să ia atitudine în cazul celor care au adus compania în starea în care a fost până la privatizare.

„Susținem poziția expusă, cu referire la managementul defectuos al fostei întreprinderi de stat Air Moldova și intenționata îndatorare a acesteia până în 2018, inclusiv necesitatea tragerii la răspundere a celor implicați.

În ultimii ani, de nenumărate ori am anunțat public despre gestionarea defectuoasă a întreprinderii de către fostul management al companiei de stat Air Moldova, care până în prezent are dosare penale în instanță.În acest sens suntem solidari cu Doamna Președinte și solicităm Procuraturii să ne comunice la ce etapă se află dosarele fostului director Air Moldova.

Este important de menționat că, Air Moldova a oferit organelor abilitate toate actele necesare pentru asigurarea unui proces de justiție echidistant”, se arată într-un comunicat emis de Air Moldova.

Totodată, Air Moldova susține că o parte din datoriile sale sunt „istorice”, de pe timpul companiei de stat, pe care compania le-a achitat din 2018 până în prezent, iar o altă parte sunt cauzate de pandemie, război și pierderea destinațiilor cheie.

„Air Moldova este dispusă să achite datoriile față de prestatori și să-și onoreze obligațiunile față de pasageri, DAR problemele financiare cu care se confruntă compania la ziua de azi, sunt cauzate de acțiunile bancii comerciale MAIB.

Banca, prin includerea în contract a unor clauze abuzive, obligă Air Moldova să cerșească de la bancă propriii bani pentru a achita operarea zborurilor, iar de fiecare dată când primește un refuz, compania este nevoită să anuleze zborurile”, a declarat Air Moldova.

Mai mult, Air Moldova spune că are blocate 150 de milioane de lei cu care ar putea achita prestatorii de servicii pentru a nu anula curse zilnic.

„Din păcate, acțiunile băncii nu sunt nimic altceva decât constrângeri financiare grave pentru companie, create intenționat.Cu toate acestea, compania continuă să achite datoriile zilnic și întreprinde măsuri pentru a gestiona situația și a nu permite falimentarea operatorului Național.

La ora actuală, în conturile Air Moldova la banca MAIB sunt blocate 150 de milioane de lei, bani care ar permite companiei să achite prestatorii de servicii pentru a nu anula curse zilnic, bani care ar permite suplinirea flotei proprii și bani care ar asigura activitatea companiei fără constrângere.

Faptele vorbesc de la sine, iar acțiunile băncii par a urmări scopul de a împinge compania spre faliment”, a adăugat compania.

NM a solicitat un comentariu de la MAIB în acest sens, însă până la momentul publicării articolului nu am primit un răspuns.

***

Recent, Air Moldova a lansat o petiție pe online. Compania a solicitat, din numele a 285 de angajați, intervenția președintei Maia Sandu. Air Moldova a spus că șefa statului ar fi „ultima șansă de a salva operatorul național”. În caz contrar, a adăugat compania, va intra în faliment.

De menționat că Air Moldova continuă să anuleze zboruri în ultima perioadă. Compania a anulat curse programate inclusiv pe 27 aprilie.

Președinta Maia Sandu a comentat petiția lansată de Air Moldova în adresa Președinției. Maia Sandu a declarat că aceasta nu intră în prerogativele Președinției și că „resursele financiare sunt la bugetul de stat”, însă datoriile acumulate trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. În același timp, președinta a menționat că autoritățile așteaptă „noutăți de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată această companie atunci când era în proprietatea statului, după care privatizată”.

Anterior, Air Moldova a venit cu precizări despre 3 zboruri anulate pe 12 aprilie. Compania aeriană a spus că i-au fost blocate conturile, astfel nu a avut posibilitatea să-și achite serviciile ca ulterior să fie operate zborurile. Air Moldova a declarat că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: