NM Espresso: Air Moldova aprinde spiritele, bătălia pentru Adunarea Populară a Găgăuziei și acuzațiile Moscovei
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: Air Moldova aprinde spiritele, bătălia pentru Adunarea Populară a Găgăuziei și acuzațiile Moscovei

Dura lex

Judecătorii CSJ Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun au demisionat. Cererile au fost aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, cei doi judecători nu vor fi evaluați de comisia Vetting și își vor păstra pensia specială și alte indemnizații. Chișca-Doneva a declarat că nu vede sens în evaluarea Vetting.

CSM a decis că, până la desemnarea unui nou președinte al CSJ, interimatul va fi asigurat de către judecătoarea Viorica Puica. 

 

 

Moldova, pe calea schimbării 

Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg și pe lângă NATO Viorel Cibotaru a calificat drept „istorică” deschiderea în Moldova a ambasadelor Olandei, Belgiei și Luxemburgului. Potrivit diplomatului, este o dovadă a faptului că atitudinea Europei față de Moldova se schimbă în bine: „Noi suntem priviți cu foarte multă simpatie, cu empatie, iar succesele realizate de R. Moldova, depășind toate crizele energetice, de refugiați, economice, sociale și cu caracter militar și de securitat fac ca Moldova să iasă dintr-un tipar negativ și tot mai mult intrăm într-o formă de imagine pozitivă”.
Moldova și Ucraina se apropie, indignarea Rusiei crește

Rada Supremă a Ucrainei a ratificat acordul privind simplificarea procedurii de tranzit a mărfurilor pe calea ferată. Astfel, pe segmentul Etulia (Moldova) – Reni (Ucraina) – Giurgiulești (Moldova) nu se va mai face o staționare de trei zile. Moldova și Ucraina au purtat negocieri în acest sens mai mult de un an.

Reprezentanta MAE-ului rus Maria Zaharova și-a exprimat „îngrijorarea” din cauza „informației cu privire la livrarea armamentului militar în Ucraina prin Moldova”. Potrivit acesteia, Rusia a remarcat „transformarea treptată a Moldovei într-o anexă logistică a regimului de la Kiev”. Aceasta a amenințat că susținerea Ucrainei de către Chișinău va pune în pericol stabilitatea și securitatea regiunii.

În replică, MAEIE a răspuns:  „vom continua să oferim prietenilor noștri ucraineni toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale. În același timp, suntem hotărâți să devenim un stat membru al UE. Avem un mandat puternic din partea cetățenilor, care au ales să trăiască într-o lume liberă, democratică și prosperă – UE. Respingem orice tentativă de a submina aceste eforturi. Republica Moldova rămâne ferm ancorată în spațiul valoric european”.

 

 

Găgăuzia

Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat structura Executivului propus de Evghenia Guțul, nu și componența acestuia. Până în data de 15 noiembrie, aceasta trebuie să prezinte una nouă. Bașcana urmează să reducă numărul de domenii, întrucât structura propusă ar fi prea „umflată”. Legislatorii locali nu au apucat să discute despre componența propriu-zisă. În două cuvinte: deputații locali s-au certat mult, ba chiar bașcanului i s-a propus să demisioneze. Detalii în materialul NM „Guțul e șocată”.

 

 

Spirite încinse din cauza Air Moldova 

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a reluat subiectul Air Moldova. Acesta a scris pe Facebook că „stăpânul companiei, fugarul Șor” trebuie să returneze oamenilor banii pentru bilete. A intervenit cu o replică și ex-deputatul Alexandr Slusari, care a ținut să îi amintească ministrului că PAS nu mai este în opoziție, iar în timpul celor doi ani de guvernare, formațiunea nu a îndeplinit recomandările comisiei de anchetă cu privire la anularea acordului privind privatizarea Air Moldova.

 

 

Nordul Moldovei va rămâne fără energie electrică?

 

 

Raioanele din nordul țării ar putea rămâne fără energie electrică. Avertizarea vine din partea întreprinderii FEE-Nord, care a dezvăluit că întreprinderea Acva-Nord îi datorează deja 35 mln lei.
Fermierii revin la proteste

Fermierii sunt nemulțumiți de atitudinea premierului Recean, care „așa și nu a găsit timp pentru întâlnirea cu agricultorii”. Aceștia au anunțat că sunt gata să reia protestul din capitală cu tehnică agricolă, însă după ce vor aduna recolta culturilor din grupa a doua.

 

 

Statistica nu minte

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022, lucrau oficial 729 mii de oameni din Moldova. Cele mai mari salarii erau în rândul angajaților din domeniul IT – 27 775 lei. Salariul mediu lunar pentru bugetari constituia 8891 lei. Bărbații câștigau în medie 11 380 lei, iar femeile – 9618 lei. Cele mai mici salarii le ridicau locuitorii raioanelor Briceni (6811 lei), Ocnița (7142 lei) și Dondușeni (7246 lei). În Chișinău, salariul mediu îl constituia 12825 lei.

În 11 localități se va desfășura recensământul de probă al populației și locuințelor, care va constitui un exercițiu înainte de procesul propriu-zis, planificat pentru anul viitor.

 

A fost sau nu a fost Bregovic?

Poliția de Frontieră a confirmat pentru NM că artistul Goran Bregovic nu a venit în Moldova. La bordul avionului erau doar membrii trupei sale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: