NM Espresso: despre ajutorul militar pentru Moldova, căderea monedei euro și celebrarea zilei de 9 mai în țările din fosta componență a URSS
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre ajutorul militar pentru Moldova, căderea monedei euro și celebrarea zilei de 9 mai în țările din fosta componență a URSS

Moldova și UE

Va obține Moldova statutul de candidat la aderarea la UE? Șeful Consiliului European Charles Michel, care a efectuat o vizită la Chișinău, a declarat că obținerea acestui statut este „un proces complicat”. Potrivit oficialului, UE trebuie mai întâi să ia o decizie cu privire la perspectiva extinderii. În același timp, Michel a dat asigurări că Bruxelles-ul „își va întări imediat relațiile cu Moldova”.

UE intenționează, printre altele, să ofere Moldovei ajutor militar, pentru ca aceasta să-și „întărească reziliența”. Oficialul european a refuzat să ofere mai multe detalii, însă a menționat: „Pentru noi acum este important să evităm escaladarea conflictului”.

MAEIE a dat asigurări că nu este vorba despre armament letal.

Războiul din Ucraina

UE a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include embargou asupra importurilor de petrol și deconectarea de la sistemul SWIFT pentru alte câteva bănci rusești. Pentru ca măsurile punitive să intre în vigoare, acestea trebuie aprobate de toate cele 27 de țări ale UE.

Kremlinul a calificat drept „prostie și fals” informația despre faptul că Rusia s-ar pregăti să anunțe mobilizarea generală, așa cum scriu unele surse mass media.

La poligonul militar de la Bulboaca s-au desfășurat trageri de instruire. Ministerul Apărării susține că exercițiile nu ar avea legătură cu situația din Ucraina, fiind planificate pentru antrenarea studenților de la Academia Militară.

Speakerul parlamentului Igor Grosu și deputatul PAS Lilian Carp au efectuat o vizită în Ucraina. La Kiev, Grosu s-a întâlnit cu președintele Radei Supreme și a declarat că Moldova este gata să trimită în țara vecină un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului ucrainean.

NM a publicat un nou reportaj video din Ucraina – „Nu știi, te vei trezi sau nu. Cum trăiește orașul Nicolaev pe linia frontului” («Не знаешь, проснешься или нет» Как живет Николаев на линии фронта»).

Transnistria

În Transnistria au fost raportate noi apeluri anonime despre presupusa minare a mai multor clădiri: o stație de autobuz, judecătorii, administrații locale, instituții de învățământ. Apelurile, la fel ca și cele precedente, s-au dovedit a fi false.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebean consideră că în prezent riscul atragerii Transnistriei în conflict nu este mare, deși acesta nu poate fi exclus în condițiile războiului din Ucraina.

Tensiunile recente din Transnistria i-au motivat pe unii locuitori ai regiunii să plece. Majoritatea sunt tineri. În materialul „Mi-am pus lucrurile în rucsac și am plecat la Chișinău” («Собрал рюкзак и уехал в Кишинев») câțiva dintre ei au relatat despre motivele care i-au făcut să ia această decizie și despre atmosfera de la Tiraspol.

Refugiații

Chișinăul a simplificat regulile de traversare a frontierei pentru refugiații ucraineni, care vor să părăsească Republica Moldova. Aceștia vor putea ieși din țară fără pașapoarte biometrice sau cu acte expirate.

9 mai

În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, Ziua Victoriei în țările postsovietice a fost marcată în cadrul unor ceremonii restrânse. Singurele țări care nu au renunțat la parada militară au fost Belarus și Turkmenistan. În materialul „Aici nu sunt parade” («Здесь вам не парады») NM a relatat cum va fi marcată ziua de 9 mai în acest an în țările post-sovietice, pe fundalul războiului din Ucraina.

Leul

Leul moldovenesc s-a întărit semnificativ în ultimele luni față de euro, însă a scăzut față de dolarul american. În materialul „Euro a căzut, dolarul s-a ridicat” («Евро упал, доллар поднялся») NM a analizat ce se întâmplă pe piața valutară și cum pot influența schimbările economia țării și cetățenii.

Copaci

La Chișinău iarăși se taie copacii. De această dată, au fost sacrificați mai mult de 10 arbori în cel mai mare parc din capitală. Și se pare că nu a existat o autorizație în acest sens. Despre cum Primăria și Guvernul își pasează vina – în reportajul video „În parcul Valea Morilor se taie ilegal arborii” («В парке Valea Morilor незаконно вырубили деревья»).

Și despre ceea ce ne așteaptă astăzi, 5 mai

Ședința Parlamentului

Discuția Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova

P.S. Newsletterul nostru matinal Espresso este disponibil pe mail, gratis și în trei limbi concomitent. Este ușor – este nevoie doar să vă abonați, accesând acest link.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: