NM Espresso: energia electrică s-a ieftinit, leul s-a depreciat, iar Ceban a fost rugat să «pună creativitatea pe pauză»
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: energia electrică s-a ieftinit, leul s-a depreciat, iar Ceban a fost rugat să «pună creativitatea pe pauză»

Energie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat micșorarea tarifului pentru energie electrică. Consumatorii Premier Energy vor plăti 2,57 lei/kWh, în loc de 2,99 lei. Consumatorii FEE Nord vor achita 3,20 lei în loc de 3,58 lei.

Procedura de desemnare a operatorului de sistem de transport a gazelor naturale va fi modificată pentru a permite ANRE să asigure implementarea Pachetului Energetic III imediat după 10 septembrie 2023. Modificări la o serie de acte legislative în acest sens au fost aprobate în ședința Guvernului și vor intra în vigoare după votarea în Parlament și publicarea în Monitorul oficial.

Economie

Leul moldovenesc s-a depreciat și a început să piardă poziții față de moneda euro și dolarul american. Expertul economic Viorel Gîrbu a precizat pentru NM că fenomenul se explică prin cererea mare a afacerilor pentru valută, precum și creșterea consumului în rândul populației. Alte schimbări globale nu ar urma să aibă loc, iar deprecierea leului nu va fi de lungă durată, leul rămânând stabil. Doctorul în economie Tatiana Lariușin consideră că, pe viitor, ne așteaptă devalorizarea leului, ceea ce ne va permite redresarea economiei.

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a relatat într-o conferință de presă detalii despre acordul de liber schimb cu zona EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). Acesta va intra în vigoare peste 4-6 luni.

Justiție

În materialul «De unde au judecătorii bani», corespondentul NM Alexandr Nugmanov a analizat cum a decurs cea de-a doua etapă a verificărilor judecătorilor și procurorilor din punct de vedere etic și a integrității (Vetting). Procesul vizează judecătorii care începând cu 1 ianuarie 2017 și până la intrarea în vigoare a proiectului de lege au deținut funcții de președinte sau vicepreședinte a instanței, pe cei care au deținut interimatul mai mult de un an, precum și pe magistrații curților de apel. Verificarea mai vizează și procurorii care din 1 ianuarie 2017 și până la intrarea în vigoare a proiectului de lege au deținut funcția de procuror general, adjunct, au fost șefi de secții în cadrul Procuraturii Generale, precum și pe cei care au deținut aceste funcții temporar pe durata a mai mult de un an. Nu vor fi supuși Vettingului judecătorii și procurorii care au susținut evaluarea externă atunci când au candidat pentru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, precum și cei care vor demisiona cu nu mai târziu de 20 de zile înainte de a fi notificați privind demararea examinării.

Detalii în materialul «Îmi lua dosarele și le repartiza altora» («Он забирал у меня дела и передавал их другим»).

Integrare europeană

Speakerul Parlamentului Igor Grosu s-a întâlnit la Bruxelles cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola. Oficialii au discutat despre reformele care se desfășoară în Moldova și proiectele comune.

Experta Institutului pentru Inițiative Strategice Inna Șupac a scris un editorial despre importanța consensului larg în Moldova privind integrarea europeană. Detalii în materialul «Construim împreună Moldova europeană?» («Европейскую Молдову строим вместе?»).

Educație

Președinta Maia Sandu și ministrul Educației Anatolie Topală i-au felicitat pe absolvenții de licee care au obținut media 10 la bacalaureat. Șefa statului a menționat că aceste note remarcabile reprezintă rezultatul unei munci grele, a disciplinei și încrederii în sine.

Președinta țării și-a amintit și despre reforma în educație și schimbarea regulamentului privind susținerea examenelor de BAC, demarată atunci când ea era ministru al Educației.

«Ne bucurăm că azi tinerii merge la examene având încredere că vor fi notați pe dreptate, că munca lor va fi apreciată după efortul pe care l-au făcut, și nu după dimensiunea buzunarului părinților sau capacitatea de a copia», a menționat Sandu.

Expertul economic IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a analizat situația din domeniul educației. Potrivit acestuia, din 35,9 mii de copii care au mers în 2011 în clasa întâi, au susținut BAC-ul doar 12 mii. Au plecat din țară 7,6 mii de copii, peste 16 mii și-au continuat studiile în alte țări, iar 1,4 mii pur și simplu nu au susținut BAC-ul.

Guvernul a alocat 8 704 locuri la buget în universitățile din țară. Acestea sunt destinate pentru 5307 studenți din ciclul I — licență, 2864 pentru masterat și 427 de locuri la rezidențiat și secundariat clinic. Alte 160 de locuri sunt destinate studenților străini.

Transnistria

Adunarea Parlamentară (AP) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat o rezoluție privind diferendul transnistrean. Astfel, instituția face apel la transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă internațională. Totodată, Adunarea Parlamentară a OSCE a îndeamnă Rusia să-și retragă trupele militare și stocurile de muniții de la Cobasna.

Aeroportul Chișinău

Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au declarat că au avut o discuție cu două companii aeriene europene — Czech Airlines și Smartwings. Oportunitățile de dezvoltare a afacerii în Moldova și avantajele lansării curselor directe spre Chișinău, au fost subiectele discutate.

Premierul Dorin Recean a cerut organelor responsabile să prezinte până la finalul acestei săptămâni un raport detaliat despre măsurile luate pentru asigurarea securității la Aeroportul Chișinău. Potrivit deputatului PAS Dorian Istratii, este în desfășurare o anchetă pentru a se stabili cine se face vinovat de cele întâmplate.

Artă și simț estetic

O fotografie publicată de Primăria Chișinău și edilul Ion Ceban cu lucrările de pe strada pietonală au aprins spiritele pe internet. Internauții au criticat decizia de a realiza o lucrare în stilul «Pomul Vieții» pe pavaj.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan l-a criticat pe edilul Ion Ceban pentru aspectul estetic al lucrării și l-a acuzat că Primăria Chișinău nu dispune de autorizații pentru efectuarea lucrării și folosirea simbolului «Pomul Vieții». «Solicit domnului Primar să pună creativitatea pe pauză și să se concentreze pe problemele de infrastructură publică ale municipiului», a menționat Prodan.

Primarul Ion Ceban a publicat o replică. Potrivit acestuia, «Pomul Vieții» este un simbol național și este pentru oameni și oraș.

Externe

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Rusia pentru folosirea recunoaşterii faciale la metrou, care le-a permis autorităților să aresteze un manifestant la Moscova.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că data de 3 iulie 2023 a fost cea mai fierbinte de când se fac măsurări ale temperaturii globale.

Ucraina a acuzat Rusia că ar fi amplasat obiecte explozibile la centrala nucleară de la Zaporojie.Ce ne așteaptă pe 6 iulie?

08:00 miting de comemorare a victimelor represiunilor staliniste

11:00 Consiliul Audiovizualului se întrunește în ședință

11:30 vicepremierul Nicu Popescu va prezenta raportul privind cheltuielile pentru summitul din 1 iunie

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: