Patru ex-deputați, bănuiți de coruperea altor deputați din Parlament cu sume între 200 mii și 300 mii EUR
Full Article 2 minutes read

Patru ex-deputați, bănuiți de coruperea altor deputați din Parlament cu sume între 200 mii și 300 mii EUR

Procuratura Anticorupție, informează că, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită, la 18 februarie 2022, a fost pornită suplimentar urmărirea penală în privința a patru ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care sunt bănuiți de coruperea colegilor săi pentru a-i determina să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

Cei patru ex-deputații sunt bănuiți că, în perioada noiembrie 2015 – 21 decembrie 2015, fiind aleși pe listele unui partid parlamentar, din numele unui alt partid parlamentar, au promis și au dat altor deputați, de la 200 000 până la 300 000 euro. În schimb, aceștia trebuiau să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte și să voteze proiectele de legi înaintate de partidul de guvernământ din acea perioadă.

Ca urmare a acțiunilor de corupere, la 21 decembrie 2015, deputații cărora li s-au transmis mijloacele bănești, au anunțat public că au părăsit fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

Menționăm că, ex-deputații vizați în această cauză penală sunt urmăriți penal la moment de către procurorii anticorupție și în alte cauze penale de îmbogățire ilicită. În privința acestora deja sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, iar în privința unuia dintre ei, arest la domiciliu.

Amintim că, pe 2 februarie, au fost reținuți pentru îmbogățire ilicită cinci ex-deputați: Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sârbu.

Pe 4 februarie, magistrații Judecătoriei cu sediul Ciocana au admis cererea procurorilor de aplicare a arestului preventiv pe un termen de 30 zile, în privința fostului deputat Anatolie Zagorodnîi. El este acuzat de îmbogățire ilicită în dosarul de luare de mită a 14 foști deputați comuniști în 2015.

Pe 10 februarie, judecătorii au schimbat măsura preventivă față de ex-deputata Violeta Ivanov, care a fost plasată în arest la domiciliu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: