PSRM, după ce Ceban a anunțat lansarea unui nou partid pro-european: „Politica fără principii se transformă într-o farsă fără sens”
Full Article 4 minutes read

PSRM, după ce Ceban a anunțat lansarea unui nou partid pro-european: „Politica fără principii se transformă într-o farsă fără sens”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță că a luat act de declarațiile primarului de Chișinău, Ion Ceban, care și-a lansat în dimineața zilei de astăzi Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”. Contactat de NM, secretarul executiv al formațiunii politice, Vlad Bătrîncea, a declarat că decizia îi aparține în totalitate edilului municipalității, or, potrivit lui, socialiștii au propria agendă politică.   

„Acestea sunt deciziile lui personale. PSRM are o echipă și o ideologie stabilă, agendă proprie și responsabilitate față de alegători. Socialiștii nu se abat de la principiile declarate. Politica fără principii este lipsită de sens și se transformă într-o farsă fără sens”, a declarat Vlad Bătrîncea pentru NM.

Secretarul executiv al PSRM spune că echipa socialiștilor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, care este una dintre cele mai numeroase, va continua să susțină proiectele care vizează dezvoltarea capitalei sau rezolvarea problemelor municipalității. „Sute de proiecte au fost deja implementate. Lucrările continuă. (…) Partidul va anunța alte comentarii după caz”, a mai declarat Bătrîncea pentru NM.

Precizăm că la aproape un an de la crearea Mișcării Alternative Naționale (MAN), actualul primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi, 23 august, de la tribuna municipalității, lansarea noii formațiuni politice – Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”. Edilul de Chișinău spune că noua formațiune, care își propune a fi una pro-europeană, va apăra interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect, pe care le puteți vedea AICI.

***

Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a anunțat crearea Mișcării Alternativa Națională încă pe data de 30 decembrie 2021.

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Ion Ceban s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău.

După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt. La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”.

Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

De menționat că în noiembrie 2019, Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: