Unicul ceai certificat ecologic din Moldova va fi exportat în Germania – istoria Bio Cămara

Acum aproape 10 ani, a început istoria ceaiului Bio Cămara, ce a ajuns a fi cunoscut aproape în întreaga țară. Având la bază tradițiile călugărilor de la Mănăstirea Zăbriceni, Edineț, ceaiurile Bio Cămara ajung a fi unice – toată munca este realizată manual, cu excepția utilizării unor utilaje de ambalare a produsului finit, iar ceaiul produs este unicul certificat ecologic din Moldova.

Bio Cămara
Bio Cămara

Melisa, mentă, levănțica, mușețel, petale de floarea soarelui și alte zeci de plante cu diverse proprietăți ajung a fi combinate pentru producerea acestora. Ideea de a produce ceaiuri pentru comerț le-a fost sugerată de câțiva experți din Cehia. Totodată, și primul utilaj necesar a apărut la mănăstire datorită suportului Organizației People in Need.

Mihai Ceban
Mihai Ceban

„Munca este grea, însă recunoștința cu care se întorc de fiecare dată consumatorii ne face să ne dorim să producem ceva și mai bun. De la câteva sute de kilograme de ceai produs la început, acum am ajuns să avem circa 2-3 tone anual. Datorită cantității mai mari, am mai angajat câteva persoane, iar călugării de la mănăstire realizează circa 50% din lucrul necesar. Fiecare plantă necesită multă grijă, de la apariția ei până la uscare. Este un proces special căruia, dacă nu te dedici cu tot sufletul, nu-i faci față”, ne-a explicat Mihai Ceban, administratorul Bio Cămara.

Au depus maxim efort nu doar pentru a produce un ceai de calitate, ci și pentru a dezvolta din activitatea de zi cu zi o afacere de succes. Astfel, în anul 2013 au obținut certificarea ecologică, iar în anul 2017 indicația geografică „Zăbriceni”.

Bio Cămara
Bio Cămara

„Certificarea ecologică, cred eu, este ceva absolut necesar, ar fi ca o răsplată pentru munca pe care o facem. Spre regret, avem prea puține produse ecologice sau făcute manual la noi în țară. Aici, la producerea ceaiurilor, utilajele, tehnica performantă nu știu cum ne-ar fi de folos, căci nimic nu se compară cu acuratețea și dibăcia mâinilor”.

Bio Cămara
Bio Cămara

În acest an vor fi implementate noi idei și planuri, iar gama de ceaiuri Bio Cămara va fi completată cu noi mixuri, inclusiv ceai cu fructe.

„Dorim să diversificăm cât mai mult produsele, dar nici nu uităm de calitate. Anul acesta urmează să producem ceai cu diverse mixuri de fructe, credem că vor fi pe placul consumatorilor. Am lansat și o gamă premium de ceai, după o tehnologie specială, ambalate diferit, pentru a putea fi oferite cadou. Totodată, acest ceai este fermentat, ceea ce-i oferă un gust și aromă deosebită. Acest ceai este preparat pe baza fermentării frunzelor și a florilor de Epilóbium angustifolium, după o veche tradiție mănăstirească”.

Forfota în câmp deja a început, iar primele plante ce urmează a fi uscate sunt alese cu multă grijă.

„Spre regret, timpul de afară creează unele dificultăți, florile nu conțin mult nectar. Însă, sperăm timpul să se încălzească și să avem flori numai bune pentru ceai. La moment, menta, busuiocul și florile de soc sunt colectate, urmează apoi salcâmul. Per total, avem circa 3 hectare”.

Bio Cămara
Bio Cămara

În curând, ceaiurile autohtone Bio Cămara vor ajunge a fi livrate și peste hotare, în Germania.

„Am transmis câteva cutii de ceai pentru degustare. Urma să exportăm în această primăvară ceai în Germania, era să fie primul export realizat, însă ANSA nu ne-a oferit certificat, deoarece situația cu exporturile era problematică. Planificăm până la finele anului, totuși, să realizăm exportul. Propuneri au fost multe, însă, majoritatea vor materie primă să vindem – plantele uscate, iar ei să le amestece, ambaleze și să vândă produsul. Noi nici nu avem suprafețe mari, iar cel mai important este să promovăm imaginea țării și munca pe care o depunem zi de zi la producerea acestor ceaiuri, de aceea vom exporta doar produse ambalate sub marcă proprie”.

Și în timpul pandemiei ceaiul Bio Cămara și-a găsit loc pe mesele consumatorilor din țară. Mai mult, ceaiurile naturale se bucură de tot mai multă popularitate în ultima perioadă.

„Chiar dacă oamenii au stat o bună parte de timp acasă, nu au uitat să cumpere ceai. Am făcut livrări datorită magazinului online Bio Cămara, nu aș spune că au scăzut vânzările. Totodată, ceaiul poate fi găsit în o bună parte din magazinele din țară. Oamenii au devenit mai selectivi, atrag atenția la ceea ce consumă, iar acest lucru nu poate să nu bucure. Participăm mereu la expozițiile organizate la noi, discutăm cu consumatorii, aflăm ce-și doresc și producem ceea ce așteaptă ei. Sunt ani buni de când producem ceai, am trecut prin foarte multe, însă, totodată, mai avem încă multe de schimbat și perfecționat”, a conchis Mihai Ceban.

Dacă veți avea vreodată ocazia să vizitați lăcașul sfânt unde sunt produse ceaiurile Bio Cămara, la sigur n-o să regretați. Pe lângă liniște și frumusețea naturii, veți putea descoperi și alte lucruri deosebite. În cadrul Mănăstirii Zăbriceni sunt crescute diverse legume, fructe, mai este și o prisacă. Astfel, varietatea produselor de care vă puteți bucura este extraordinară.

agrobiznes.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Veaceslav Platon

NM Espresso: Platon a fost eliberat din arest, plângerea MAN împotriva PAS a fost respinsă, în Rusia a fost simplificată legalizarea moldovenilor

Platon la libertate

Omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, reținut în Marea Britanie, a fost eliberat pe cauțiune. «Ciopârțit serios, dar nu înfrânt», a scris el pe canalul său de Telegram și a publicat o fotografie după eliberare.

Procuratura Generală a Moldovei a confirmat informația, precizând că instanța britanică i-a interzis lui Platon să părăsească țara și l-a obligat să se prezinte regulat la poliție. Cererea Moldovei de extrădare a lui Platon urmează să fie examinată.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând posibila eliberare a lui Platon pe cauțiune, a subliniat importanța «supremației legii» și obligația sistemului britanic de a-i asigura «acces la toate mijloacele de apărare».

Între timp, Judecătoria Preobrajenski din Moscova l-a condamnat în lipsă pe Platon la 24 de ani de închisoare pentru «coordonarea scoaterii» din Rusia, prin Moldindconbank, a peste 48 miliarde de ruble.

Arestarea lui Plahotniuc: continuare

Povestea cu arestul lui Vlad Plahotniuc continuă. Pe rețelele sociale au apărut imagini în care el și Constantin Țuțu sunt escortați în veste antiglonț spre judecătoria din Atena. Audierea a fost însă amânată la cererea apărării, care a solicitat mai mult timp pentru a se pregăti de proces. După ședință, cei doi reținuți au fost trimiși în penitenciarul Korydallos.

Grosu a calificat reținerea lui Plahotniuc drept rezultatul «unei munci foarte ample» a autorităților moldovene și grecești, menționând că «instituțiile își fac treaba — încet, dar sigur». El a subliniat și că extrădarea lui Plahotniuc va fi «una dificilă».

Alegeri: CEC, MAN, falsuri

Comisia Electorală Centrală a acceptat pentru participare la alegerile parlamentare 39 din cele 66 de partide înregistrate, menționând că celelalte nu au prezentat documentele cerute de lege. Dintre acestea, 25 de partide îndeplinesc complet cerințele, iar 14 au fost înregistrate «provizoriu».

CEC a respins de asemenea plângerea Partidului MAN al primarului Chișinăului, Ion Ceban, care a acuzat PAS de desemnarea candidaților înainte de termenul stabilit și promovarea contra cost a acestor acțiuni. CEC a considerat că acțiunile PAS nu conțin «semnele unei desemnări oficiale».

Reprezentantul MAN, Victor Pruteanu, a acuzat comisia de părtinire și a numit CEC, PAS și Maia Sandu mincinoși care «ne iau de proști». CEC a refuzat să comenteze aceste acuzații.

Poliția a anunțat că pe TikTok sunt postate «numeroase videoclipuri cu informații false» despre alegerile parlamentare din Moldova și despre războiul din Ucraina. Potrivit autorităților, este vorba despre «sute de conturi noi» create zilnic pentru dezinformare, manipulare și atacuri la adresa funcționarilor.

Moldova și Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care simplifică legalizarea în Federația Rusă a cetățenilor moldoveni care nu și-au reglementat statutul juridic de aflare pe teritoriul țării.

Moldovenii care au intrat în Rusia după 1 octombrie 2025, inclusiv prin țări terțe, vor putea până la 1 ianuarie 2026 să-și reglementeze statutul și să lucreze fără patentă, după ce efectuează biometria și controlul medical.

Roșca a vizitat Bender și Varnița

Noul vicepremier pentru reintegrare, Roman Roșca, a vizitat Zona de Securitate, mergând la Varnița și Bender.

Roșca s-a familiarizat cu activitatea poliției locale, a discutat probleme legate de securitate și respectarea drepturilor omului.

Greva avocaților: continuare

Avocații din Moldova, la un congres extraordinar, au discutat modificările recente la Legea cu privire la avocatură, care, în opinia juriștilor, amenință independența breslei.

Avocații intenționează să ceară Președintei Maia Sandu să nu promulge proiectul de lege controversat și să sprijine greva începută.

Salariile feroviarilor

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că angajații CFM (Calea Ferată din Moldova) își vor primi toate restanțele salariale până la sfârșitul lunii octombrie.

Bolea a recunoscut că «este foarte greu să muncești și să primești în iulie salariul pentru ianuarie», dar a afirmat că din martie plățile sunt efectuate regulat.

CFM a anunțat că a reușit să optimizeze cheltuielile întreprinderii, reducând în jumătate de an fondul de salarii de la 42,5 milioane lei la 29 milioane lei.

Taxa pe colete

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dezmințit zvonurile privind achitarea TVA pentru coletele internaționale cu valoarea sub 150 €, numindu-le «manipulare intenționată» și «speculație electorală».

Potrivit acestuia, Guvernul «nu ia în considerare nicio modificare» în această privință.

Francez în Moldova: reportaj NM

În satul Horodiște, raionul Rezina, trăiește de mai bine de 10 ani un francez, Fred, împreună cu viitoarea sa soție, Olesea.

El crește gâște, fierbe dulceață, face vin și visează să deschidă o pensiune turistică. Cei doi s-au cunoscut printr-o aplicație de întâlniri și au ales o viață rurală liniștită în locul agitației urbane.

În reportajul video «Jiguli, gâște și dragoste» este prezentată povestea lui Fred și Lesiei, care au găsit fericirea într-un sat moldovenesc.

IT în Moldova: joc cu troleibuz

Un dezvoltator IT din Chișinău, Vadim Andreev, a creat jocul Troleu — un simulator al activității de taxator în troleibuz, cu rute, bancnote și reclame moldovenești.

Jucătorul verifică abonamentele, supraveghează pasagerii și prinde călătorii fără bilet. Versiunea beta a fost primită călduros de jucători din Moldova, Rusia, SUA și alte țări.

Weekend fierbinte

În sudul și unele raioane centrale ale Moldovei, pentru zilele de 26–27 iulie, Servicul Hidrometeo a emis cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la +39°C, iar în nord și la Bălți — cod galben, cu maximum +35°C.

Meteorologii avertizează și asupra unor ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice.

***

Redacția NM are vești excelente! Am lansat un canal în limba engleză pe rețeaua X.com (fostul Twitter). Acum, puteți afla rapid și în engleză cum se pregătește țara pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Urmăriți-ne și trimiteți linkul celor pentru cine este important să înțeleagă ce se întâmplă în Moldova.

Andrei Mardari / NewsMaker

Cum va fi vremea astăzi, în Moldova: temperaturi de +39°C și averse cu descărcări electrice

Pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi caniculare pe 26 iulie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în unele zone ale țării, valorile termice vor ajunge până la +39°C în timpul zilei. De asemenea, se prognozează precipitații.

În nordul țării, valorile termice vor indica până la +33°C în timpul zilei. Noaptea mercurul din termometre va coborî până la +21°C. Meteorologii prognozează averse cu descărcări electrice.

În raioanele centrale și nemijlocit în Chișinău, pe timp de zi, se vor înregistra până la +35°C. În perioada nocturnă, temperatura aerului va fi de circa +23°C. Și aici se așteaptă averse cu descărcări electrice.

La sud, temperatura aerului va ajunge la +39°C în timpul zilei. Iar noapte vom avea parte de circa +25°C. Cerul va fi variabil.

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.

Fără taxe de roaming pentru moldoveni în UE, din 2026. Consiliul UE a dat undă verde

Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii Republicii Moldova vor putea folosi serviciile de telefonie mobilă în Uniunea Europeană fără costuri suplimentare. Decizia a fost adoptată astăzi, 25 iulie, de Consiliul UE, vizând integrarea Moldovei în zona „Roam like at home” („Roaming ca acasă”). O decizie similară a fost luată pentru Ucraina pe 14 iulie.

Astfel, moldovenii aflați în UE, dar și cetățenii europeni care călătoresc în Moldova, vor putea efectua apeluri, trimite mesaje și utiliza date mobile fără tarife de roaming. De asemenea, se garantează aceeași calitate și viteză a serviciilor mobile ca acasă, iar apelarea serviciilor de urgență va fi gratuită.

„Decizia privind Moldova va sprijini integrarea economică treptată a țării în piața internă a UE – unul dintre obiectivele Acordului de Asociere semnat în 2016”, se menționează în comunicatul emis de Consiliul UE.

În prezent, cetățenii și companiile moldovenești beneficiază deja de tarife de roaming reduse datorită unui acord încheiat în 2024.

Decizia privind eliminarea tarifelor de roaming va intra în vigoare pentru ambele țări pe 1 ianuarie 2026.

(VIDEO) Un dezvoltator din Chișinău a lansat un joc-simulator despre munca unui controlor de troleibuz

Un troleibuz moldovenesc a fost recreat într-un joc video, unde personajul principal este un taxator. Dezvoltatorul din Chișinău, Vadim Andreev, a conceput un simulator în care persoanele pot vinde și verifica bilete, controla fluxul de pasageri și chiar să facă față celor care nu plătesc pentru călătorie. Pentru o experiență completă, jocul redă detalii caracteristice țării noastre: trasee cunoscute, priveliști stradale, denumiri și afișe utohtone, bancnote și abonamente pentru transport. Dezvoltatorul a povestit cum i-a venit ideea de a crea proiectul „Troleu”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: