NM Espresso: ce a dăruit UE Transnistriei, de ce PMAN va fi blocată pentru două zile și cum au dispărut probe din dosarul lui Platon
Full Article 6 minutes read

NM Espresso: ce a dăruit UE Transnistriei, de ce PMAN va fi blocată pentru două zile și cum au dispărut probe din dosarul lui Platon

Dosare de rezonanță

Curtea Constituțională a examinat, la 10 mai, constituționalitatea partidului „Șor”. Până la urmă, a decis amânarea ședinței pentru astăzi, 11 mai, aprobând astfel solicitarea avocaților.

O parte din probe a dispărut, într-un mod misterios, din dosarul odiosului om de afaceri Veaceslav Platon. Acest lucru a fost confirmat de Procuratura Anticorupție. Este vorba despre CD-uri cu materiale video și audio despre Platon.

Boris Gîlcă, acuzat de delapidarea fondurilor pentru refugiați, a primit interdicția de a părăsi țara.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a anunțat că a aplicat sechestre pe imobilele lui Cristian Rizea în Moldova. Totodată, a fost arestat un autoturism de lux în valoare de peste 9,7 milioane de lei.

Chestiuni proeuropene

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a anunțat, la ședința guvernului, că în luna iunie, Moldova va expedia la Bruxelles cel de-al doilea raport privind progresele înregistrate în implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Piața Marii Adunări Naționale va fi blocată în zilele de 13 și 14 mai. Motivul? În PMAN vor avea loc acțiuni prilejuite de Ziua Europei. PMAN va fi inaccesibilă pentru transport de la 12 mai, ora 21:00, până la 15 mai, ora 08:00. La 13 mai, aici va fi instalat Orășelul European organizat de Delegația UE în Moldova și de ambasadele țărilor membre ale Uniunii Europene.

Guvernul a comunicat că au fost transmise invitații șefilor administrațiilor locale de a participa la Marea Adunare Națională în susținerea integrării europene, care va avea loc la 21 mai. Invitațiile oficiale au fost expediate tuturor primarilor.

Ministerul Afacerilor Interne a avertizat că la 14 mai, în capitală se vor desfășura antrenamente generale ale forțelor de ordine, care vor asigura ordinea publică și securitatea în timpul reuniunii Comunității Politice Europene de la 1 iunie. Va fi restricționată circulația în centru, la Botanica și în drum spre castelul Mimi.

Chestiuni financiare

Cinci școli din regiunea transnistreană vor primi cadou ochelari realitate virtuală (VR) din partea Uniunii Europene, care vor putea fi utilizați la lecțiile de geografie, istorie și design. Aceștia vor contribui la modernizarea procesului de învățământ.

Guvernul a adoptat programul de acțiuni pentru anul 2023 pentru reintegrarea țării. Programul prevede finanțarea a 26 de proiecte de dezvoltare în Zona de securitate. Este vorba despre modernizarea instituțiilor de învățământ, reabilitarea și dotarea clădirilor administrative, a instituțiilor culturale, sportive și medicale, amenajarea zonelor de agrement și a spațiilor publice.

Guvernul Japoniei este dispus să acorde Moldovei un credit preferențial în valoare de 100 de milioane de dolari. Aceste fonduri sunt destinate redresării economice a țării. Creditul va fi acordat pe o perioadă de 40 de ani, primii 10 ani constituind perioada de grație. Guvernul a inițiat lansarea negocierilor.

Ministrul energiei, Victor Parlicov a propus să fie transmis în Ucraina echipamente în valoare de 2,3 milioane de lei pentru susținerea infrastructurii energetice a țării vecine. Guvernul a aprobat această propunere.

Chestiuni de-ale fermierilor

Ministrul agriculturii și industriei alimentare Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu reprezentanții asociațiilor de fermieri pentru a discuta despre restricțiile temporare privind importul de cerealele din Ucraina. Potrivit afirmațiilor lui Bolea, guvernul intenționează să sprijine fermierii care se confruntă acum cu dificultăți. De asemenea, ministrul a anunțat că deocamdată, Moldova nu va impune restricții privind importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Chestiuni de-ale panglicilor

Inspectoratul General al Poliției a publicat informațiile referitoare la numărul de persoane care au încălcat, la 9 mai, legea privind interdicția de a purta panglica Sf. Gheorghe. Potrivit datelor poliției, sunt vizate 180 de persoane, dintre care 16 sunt persoane oficiale. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului, a comentat astfel amenzile aplicate: „Legea este una pentru toți și va fi respectată în modul corespunzător”. Cei din PSRM au declarat că pregătesc „reclamații în masă” pentru a contesta amenzile aplicate.

Chestiuni de-ale educației

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că peste 1700 de persoane s-au înscris deja la cursurile gratuite de studiere a limbii române. Înregistrarea se poate face până la 26 mai. Conform planurilor ministerului, cursurile de anul acesta urmează să fie frecventate de circa 2500 de persoane, inclusiv șefi ai instituțiilor de învățământ, precum și circa 4000 de adulți de diferite profesii, dar și refugiați din Ucraina. La final, aceștia vor primi un certificat care atestă nivelul de cunoaștere a limbii române.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pregătește cursuri de formare profesională pentru cei care au rămas fără serviciu. Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0 8000 1000.

Chestiuni  îngrijorătoare

Poliția din Moldova a anunțat că a reținut doi tineri care au jefuit un locuitor din Chișinău de 11 900 de lei. Aceștia au așteptat victima în fața unui bloc, l-au lovit cu picioarele, i-au furat telefonul mobil și ceasul. Cei doi riscă acum 7 ani privațiune de libertate.

În sectorul Râșcani al capitalei a fost vandalizată sculptura „Omul din metal”. Pretura sectorului caută răufăcătorii pentru a-i sancționa.

Într-o casă de pe strada Drumul Viilor a fost depistată o vulpe pe care „cineva a încuiat-o și o ține cu un scop necunoscut”.

Ministerul Apărării a anunțat desfășurarea antrenamentelor comune ale militarilor din Moldova și din România. Acestea au loc la Bălți, în perioada 8-13 mai.

Chestiuni internaționale

Rusia va anula, de la 15 mai, regimul de vize pentru cetățenii Georgiei, precum și interdicția privind transportul aerian din Rusia spre Georgia. Președintele georgian Salome Zurabișvili  a declarat că decizia respectivă este „o nouă provocare”. În același timp, a apărut o informație precum că autoritățile Georgiei vor permite cursele directe ale companiilor aeriene ruse care  nu sunt supuse sancțiunilor. Recent, Olaf Scholz și-a expus opinia referitoare la acceptarea în Uniunea Europeană a Moldovei, Ucrainei și țărilor din Balcanii de Vest, dar nu și a Georgiei.

Un nou schimb de focuri de arme a avut loc între Israel și Fășia Gaza.

Iată ce ne așteaptă la 11 mai

  • La ora 09:00, va începe ședința Consiliului Superior al Magistraturii;
  • La ora 10:00, Curtea Constituțională va examina chestiunea privind legalitatea partidului „Șor”.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: