NM Espresso: Despre critică de dragul PR-ului, dosarele lui Stoianoglo și Drăguțanu și despre întărirea flancului de est al României
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: Despre critică de dragul PR-ului, dosarele lui Stoianoglo și Drăguțanu și despre întărirea flancului de est al României

Furtul miliardului, dosarul lui Stoianoglo și șefii provizorii ai procuraturilor

Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat, ieri dimineața, șefii interimari la șase procuraturi. Candidaturile acestora au fost examinate cu ușile închise, pentru că, așa cum au explicat cei de la CSP, să fie evitate speculațiile. Noi am scris detaliat despre șefii interimari, dar și despre cei ai căror candidaturi au fost respinse.

Între timp, Procuratura Anticorupție a finalizat un nou dosar al procurorului general suspendat Stoianoglo și ale altor doi procurori. În dosarul în care este vizat omul de afaceri Platon, lui Stoianoglo i-au fost înaintate învinuiri în trei capete de acuzație concomitent: abuz de serviciu, corupere pasivă și indicarea informațiilor false în declarațiile cu privire la venituri.

NM Espresso: Despre critică de dragul PR-ului, dosarele lui Stoianoglo și Drăguțanu și despre întărirea flancului de est al României

Procurorii au finalizat și un dosar de rezonanță în unul dintre episoadele despre furtul miliardului, în care este vizat ex-guvernatorul Băncii Naționale Drăguțanu și adjunctul acestuia, Sturza. Aceștia sunt acuzați de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în beneficiul unei grupări criminale.

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului și protestele lângă Parlament

În timp ce procuratura examinează dosarele unuia dintre cei vizați în furtul miliardului și în raportul Kroll, alții continuă să informeze despre viața bună pentru toți și să vorbească despre „proiectele populiste pentru popor, care așa și nu au fost aprobate”. Da, este vorba despre Partidul „Șor”, reprezentanții căruia au organizat un nou miting lângă „orășelul corturilor” cu puțin timp înainte de ședința Parlamentului. Reamintim că anterior, aceștia au anunțat despre un nou protest în masă preconizat pentru duminică, 25 septembrie – în aceeași zi în care se va desfășura și maratonul internațional Big Hearts Chisinau Marathon. Apropo, cei de la primărie au anunțat deja că centrul va fi blocat, iar unele rute ale transportului public vor fi modificate. Într-un cuvânt, e mai bine să nu plecați din cartierul vostru duminică, fără o prea mare necesitate.

NM Espresso: Despre critică de dragul PR-ului, dosarele lui Stoianoglo și Drăguțanu și despre întărirea flancului de est al României

Andrei Mardari/NewsMaker

În timp ce ȘOR-iștii scandau lozinci despre demisia guvernului și a președintelui țării, deputații Parlamentului s-au întrunit într-o nouă ședință. Deocamdată, aceștia au aprobat doar în prima lectură modificările la Legea cu privire la procuratură, care a obținut avizul pozitiv al Comisiei de la Veneția. Totodată, au aprobat în lectură finală un proiect al Guvernului, conform căruia toți copiii în vârstă de până la doi ani vor primi o indemnizație lunară de 1000 de lei, indiferent de faptul dacă părinții acestora sunt asigurați sau nu.

Pe lângă legi, deputații au audiat-o pe dna prim-ministru care, împreună cu echipa sa, a fost prezentă la ședința de ieri. Amintim că săptămâna trecută, fracțiunea de opoziție PCRM-PSRM a înaintat moțiune de cenzură împotriva cabinetului de miniștri Gavrilița și, conform procedurii, această chestiune a fost examinată la ședința Parlamentului. De menționat că, încă din start, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a evaluat șansele de a declara vot de neîncredere ca fiind egale cu zero, „dar procedura este procedură”.

Gavrilița și-a început discursul cu critici la adresa opoziției, care, într-o perioadă dificilă, nu „a pus umărul” la guvernarea țării și, în general, a repetat ceea ce a vorbit anterior Sandu despre opoziție:
„Este nevoie de o opoziție competitivă, care să provoace puterea, să critice, dar nu doar de dragul criticii sau al PR-ului politic, ci pentru a pune umărul la guvernarea țării, propunând soluții care ar putea îmbunătăți viața cetățenilor care i-au trimis în Parlament. Din păcate, noi nu avem o asemenea opoziție, iar moțiunea de cenzură la care răspund astăzi este o compilație de minciuni care nu denotă doar lipsa de idei și soluții, dar și absența unei pregătiri și competențe profesionale elementare”, a declarat premierul. Așa cum și era de așteptat, aproape de ora 20, moțiunea de cenzură a picat, iar aproape de ora nouă seara, deputații s-au împrăștiat pe la casele lor, trecând pe lângă orășelul de corturi, unde „locatari” plictisiți vizionau un film.

NM Espresso: Despre critică de dragul PR-ului, dosarele lui Stoianoglo și Drăguțanu și despre întărirea flancului de est al României

Ольга Гнаткова

Știri pe scurt :
–         În ajunul Zilei profesionale a pedagogilor, cei de la primăria Chișinău au amintit despre interdicția de a colecta bani pentru cadouri. De notat că pentru aceasta, cei care colectează bani riscă amendă sau muncă neremunerată în folosul comunității.
–         România va aloca până la 600 mii de dolari pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova. Banii vor fi acordați în cadrul unui program NATO privind consolidarea flancului de est al României.
–         Chișinău propune deschiderea mai multor școli românești în stânga Nistrului. Cei de la Biroul politici de reintegrare subliniază faptul că locuitorii din regiunea transnistreană manifestă interes față de studiile în limba română, însă în stânga Nistrului sunt doar opt astfel de școli, în care învață 1766 de copii.

Pe scurt despre ceea ce va fi astăzi 
–         Guvernul va organiza o ședință de lucru în deplasare – la Cahul. Agenda cabinetului de miniștri conține 16 chestiuni, inclusiv dintre cele care vizează populația din raioanele de sud ale țării.
–         La ora 10:00, ANRE se va convoca într-o ședință în cadrul căreia va examina demersul „Moldovagaz” cu privire la majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Conform proiectului ANRE, tariful pentru consumatorii casnici ar putea să fie majorat până la 29,27 de lei (prețul este indicat cu TVA).

Iar pentru ca ziua de vineri să fie cu o dispoziție mai bună, vă propunem să vă gândiți la weekend. Vă vine în ajutor tradiționalul nostru ghid artistic care conține cele mai bune evenimente ale săptămânii curente.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: