NM Espresso: despre învestirea lui Guțul, un cuplu gay care a fugit din Rusia și dacă bărbații în fustă sunt un pericol pentru Moldova
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre învestirea lui Guțul, un cuplu gay care a fugit din Rusia și dacă bărbații în fustă sunt un pericol pentru Moldova

Însărcinare pentru miniștri

La ședința Guvernului, premierul Dorin Recean le-a cerut noilor miniștri Andrei Spînu, Dan Perciun și Adrian Efros ca timp de 10 zile să își prezinte prioritățile în calitate de șefi de instituții. Ministrul de Interne Adrian Efros va susține chiar astăzi o conferință de presă pe acest subiect.

Ministrului Educației Dan Perciun, premierul i-a cerut să continue reformarea universităților și investițiile în calitatea educației. 

Ministrul de Interne Adrian Efros a primit sarcina de a spori încrederea cetățenilor în instituție și subdiviziunile acesteia și să reducă timpul de reacție a organelor de drept.

Ministrului Infrastructurii Andrei Spînu i-a cerut să grăbească implementarea proiectului „Satul European”.

Dan Perciun a propus crearea unei noi funcții în cadrul Ministerului Educației și Cercetării – cea de secretar general adjunct. Acesta va avea sarcina de a asista ministrul în realizarea activităților privind implementarea cerințelor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, ministerul va avea două subdiviziuni noi – Direcția coordonare politici publice și integrare europeană și Serviciul coordonare asistență externă.

Perciun a înmânat steagul Republicii Moldova maestrului Emerit al sportului Dan Olaru, care îl va purta la Jocurile Mondiale Universitare 2023 din China.

Andrei Spînu a numit în funcția de secretari de stat ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pe Ana Mardare și Mircea Păscăluță. Lilia Dabija, care a demisionat din funcția de ministru, a fost numită secretar general, însă a renunțat și la aceasta.

Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală a anunțat finalizarea a 150 de proiecte din cadrul Programului național „Satul European”. În cadrul acestuia au fost implementate inițiative în valoare de circa 243 mln lei: 42 pentru construcția sau reparația unor instituții publice, 33 pentru iluminare stradală, 24 pentru apeduct și canalizare. În 17 localități au fost reabilitate casele de cultură.

Cu cine s-a întâlnit Maia Sandu?

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Congresului Mondial al ucrainenilor, Paul Grod. Aceștia au discutat despre stabilitatea regiunii și situația refugiaților care au fugit în Moldova din calea războiului.

Țara noastră rămâne angajată să susțină refugiații din Ucraina și oferă protecție temporară pe modelul Uniunii Europene, care asigură integrarea în câmpul muncii, accesul la servicii de sănătate și asistență socială”, a menționat președinta.

Inițiativă nouă de la PAS

Partidul de guvernare planifică reglementarea serviciilor de taxi. Noul proiect de lege ar urma să reducă semnificativ transportul ilegal. În prezent, doar 20% dintre călătorii sunt impozitate, iar PAS își propune să crească această cifră la 60-70%. De asemenea, în taximetre vor putea fi utilizate casele de marcat modulare. De asemenea, proiectul de lege îi obligă pe proprietarii aplicațiilor de taxi să se înregistreze juridic în Moldova.

Piața media după închiderea celor 6 posturi TV

Corespondentul NM Nicolai Paholinițchii a analizat cum s-a schimbat piața publicitară după închiderea celor 6 posturi TV care aveau o audiență mare. Astfel, a crescut cererea pentru reclama la posturile Jurnal TV, TV8 și PRO TV Chișinău. Jucătorii de pe piață spun că, cel mai probabil, volumul de reclamă TV va rămâne la nivelul anului trecut sau va scădea cu 5%. Cel mai des întâlnite reclame sunt cele la produsele și serviciile medicale, produsele chimice, retail, bănci și companiile de telecomunicații. Mai multe detalii în materialul „Mai puțină publicitate TV în Moldova?”  («В Молдове стало меньше телерекламы?»).

Învestirea noului bașcan

La Comrat s-a desfășurat ceremonia de învestire în funcție a noului bașcan al Găgăuziei Evghenia Guțul. Aceasta a depus jurământul și a promis să pună accent pe dezvoltarea economică a regiunii și pe proiectele sociale. La eveniment au venit artiști din Turcia, inclusiv actorul Burak Özçivit, cunoscut pentru rolul din „Suleyman Magnificul”.

Guțul a ignorat întrebarea jurnaliștilor despre costurile ceremoniei. Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei Alexandr Tarnavschi a declarat pentru NM că legislativul de la Comrat nu a alocat bani pentru organizare iar sursa de finanțare nu îi este cunoscută.

La manifestare au participat și câțiva deputați Șor, PSRM, PCRM și ai Partidului „Renaștere”. Conducerea țării nu a venit.

Diverse

Adunarea Generală a Procurorilor va avea loc pe 23 august. În cadrul acesteia urmează a fi numiți noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților care au promovat Pre-vettingul.

Moldova a denunțat încă două acorduri semnate în cadrul CSI: unul privind colaborarea în domeniul protecției muncii și cel de-al doilea privind schimbul de informații cu privire la situațiile excepționale – naturale și cu caracter tehnogen.

Ambasada SUA a condamnat uciderea politicianului din regiunea transnistreană Oleg Horjan și a cerut desfășurarea unei anchete prompte, complete, transparente și imparțiale.

USAID a anunțat lansarea unui program de grant privind promovarea exportului vinurilor moldovenești.

Despre dragoste

NM a discutat cu Valerii și Valentin, un cuplu de homosexuali. Tinerii au fugit din Rusia pentru a se salva de război și homofobie. Cum i-a primit Moldova, cât este de tolerantă, cum a fost participarea la marșul PRIDE din iunie și când planifică să se căsătorească – în interviul video NM.

Inspirată de scandalul provocat în România de jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, administratoarea chatului de Telegram NM în rusă Katea Dmitrieva a analizat minuțios moda în rândul bărbaților și a încercat să spargă stereotipurile și să afle dacă bărbații în fustă sunt sau nu un pericol pentru țara noastră.

Externe

Consiliul Federației a aprobat legea privind interdicția schimbării de sex.

La Roma, termometrele au indicat până la +42 grade Celsius.

Ce ne așteaptă pe 20 iulie

10:00 ședința plenară a Parlamentului

11:00 briefing susținut de directorul CNAM Ion Dodon, privind extinderea listei de medicamente și dispozitive medicale compensate

11:00 noul ministru de Interne își va prezenta prioritățile și angajamentele la început de mandat

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: