NM Espresso: despre gaz și lumină în Moldova, panglica Sf. Gheorghe în Găgăuzia și cronica tensiunilor din Transnistria
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre gaz și lumină în Moldova, panglica Sf. Gheorghe în Găgăuzia și cronica tensiunilor din Transnistria

Gaz

„Gazprom” a confirmat că va furniza gaz pentru Moldova în luna mai. Prețul estimat este de $910 pentru 1000m3. Ce se va întâmpla cu livrările de gaz în următoarele luni, deocamdată nu este clar.

Energie electrică

După informația privind asigurarea furnizării gazului natural din Rusia în următoarea lună, autoritățile au anunțat că au anulat licitația organizată anterior pentru cumpărarea energiei electrice. Și au decis să inițieze negocieri directe cu posibilii furnizori. Deocamdată, Chișinăul a ajuns la un compromis cu Centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe baza gazului rusesc. Aceasta va asigura furnizarea de elergie electrică pentru malul drept al Nistrului până în iunie.

Premierul Natalia Gavrilița a precizat că prețul va constitui $59,5/1 MW/h, ceea ce constituie cu $6 mai mult decât în prezent. Pentru a obține acest preț, Chișinăul a fost nevoit să facă o cedare. Este vorba despre acordarea autorizației de funcționare pentru Uzina metalurgică de la Rîbnița.

În articolul „Moldova caută lumină” («Молдова ищет свет») NM a analizat de ce a izbucnit un scandal în jurul licitației privind furnizarea energiei electrice și ce se întâmplă, în general, în acest domeniu.

Două maluri  

Tiraspolul a oferit primele detalii din ancheta cu privire la exploziile care s-au produs la centrul de radioteleviziune din satul Maiak. Potrivit informațiilor, o grupare care ar număra până la 10 persoane a pătruns pe teritoriu, care nu era bine păzit, și a minat cele două antene.

Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că incidentele din Transnistria reprezintă un risc de securitate pentru Moldova. Borrell a dat asigurări că UE sprijină cu tărie suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei.

Ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că armata moldovenească este pregătită să își apere țara, inclusiv integritatea teritorială și securitatea.

La Chișinău au ajuns reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting și trimisul special al președintelui în exercițiu al OSCE Artur Dmochowski. Aceștia au discutat cu vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrean despre situația din Transnistria și zona de securitate. Oficialii străini urmează să se întâlnească și cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

În ajun, la Varnița, s-a desfășurat o întrevedere dintre delegația Chișinăului și cea a Tiraspolului. Discuțiile au avut loc pe fundalul escaladării fără precedent în ultimii 30 de ani a tensiunilor din regiunea transnistreană. În materialul „Jocuri și tensiuni” ( «Игра на обострение») NM a refăcut cronica evenimentelor, a prezentat punctele de vedere ale părților și a discutat cu experții despre posibilele scenarii de mai departe.

Găgăuzia

Adunarea Populară a Găgăuziei a autorizat utilizarea, pe teritoriul autonomiei, a panglicii Sf. Gheorghe, interzisă în Moldova. Deputații locali au precizat că legea privind statutul special al regiunii le permite să ia astfel de decizii. Proiectul de lege urmează să fie promulgat de către bașcanul Irina Vlah.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că decizia creează un precedent periculos. Oficialul consideră că trebuie verificată legalitatea unei asemenea decizii și că aceasta trebuie atacată în instanța de judecată.

Dacă are sau nu Găgăuzia dreptul să anuleze legile naționale, NM a analizat în materialul „Atenție, panglica Sf. Gheorghe este permisă” («Осторожно, георгиевская лента разрешается»).  

Stoianoglo

Verificarea activității lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general s ajuns la final. Raportul preliminar a fost transmis procurorului general suspendat. Dacă Consiliul Superior al Procurorilor, după ce va analiza concluziile comisiei, va decide că activitatea lui Stoianoglo nu este satisfăcătoare, acesta va fi concediat. Mai multe detalii – în materialul „Stoianoglo își așteaptă nota” (Стояногло подвели под оценку).

Covid

Pandemia de coronavirus s-a încheiat odată cu începerea războiului din Ucraina? Trebuie să se aștepte Moldova la un nou val de Covid? Autoritățile au pierdut lupta pentru vaccinare? A răspuns la aceste întrebări șefa biroului OMS în Moldova Miliana Grbic în interviul NM „Nu există acum imunitate colectivă” («Нет сейчас никакого коллективного иммунитета»).

#citeștemoldova

În cea mai recentă ediție a proiectului special NM „Citește, Moldova” îl puteți vedea pe stand-up comediantul Ivan Liulenov, care citește „The Comedy Bible” de Judy Carter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: