Alegeri prezidențiale în Moldova. Cel mai important
Full Article 13 minutes read

Alegeri prezidențiale în Moldova. Cel mai important

Astăzi, 1 noiembrie, în Moldova se desfășoară alegerile prezidențiale. Opt candidați sunt înscriși în cursa pentru funcția de șef al statului: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă. În țară, au fost deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 42 pentru alegătorii din Transnistria. Cum se desfășoară scrutinul în stânga Nistrului urmărește corespondentul NM Nicolae Paholinițchii. În afara țării au fost deschise 139 secții de votare.

(17:08) Raportorul Parlamentului European pentru Moldova Dragoș Tudorache i-a felicitat pe Maia Sandu și Igor Dodon pentru victoria lor în primul tur.

(16:45) Moscova va colabora cu orice președinte al Republicii Moldova, ales de cetățenii țării. Acest lucru a fost declarat pe 2 noiembrie de către viceministrul de externe al Rusiei, Andrei Rudenco, comentând rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, organizate pe 1 noiembrie.

(16:00) Premierul român Ludovic Orban a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câştigarea turului întâi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, apreciind că este candidatul care ”poate să garanteze o Republică Moldova în care se respectă drepturile omului”.

(15:30) În instituțiile de învățământ din Republica Moldova, unde pe 15 noirmbrie vor fi amplasate secții de votare, pe data de 16 noiembrie orele vor fi organizate în regim online.

(14:22) Premierul Ion Chicu a mulțumit cetățenilor pentru prezența masivă la vot, dar și funcționarilor electorali și observatorilor pentru asigurarea unor alegeri corecte.

(12:59) Candidata PAS la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut primele declarații de presă, după anunțarea rezultatelor. Maia Sandu, a mulţumit alegătorile, dar și lui Andrei Năstase, Octavian Ţîcu şi lui Dorin Chirtoacă pentru sprijinul acordat în turul al doilea de scrutin.

(12:42) Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, (DA) Andrei Năstase, anunță că în turul doi al alegerilor prezidențiale o va susține Maia Sandu.

(12:25) Igor Dodon a făcut primele declarații după primul tur al scrutinului prezidențial. Acesta a felicitat-o pe Maia Sandu pentru rezultatele obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale și a menționat că în turul doi speră la o mobilizare mai amplă a cetățenilor și le-a mulțumit celor care l-au votat în scrutinul de ieri. La fel, Igor Dodon a remarcat că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri și că acei alegători reprezintă un electorat paralel al Republicii Moldova, care are are propria viziune și propriile preferințe politice.

(11:15) Rezultate finale:  Maia Sandu a acumulat cele mai multe voturi – 36,16%. Igor Dodon s-a clasat pe locul doi cu 32,61% dintre voturile alegătorilor care au mers la secții. 

(09:30) CEC a prezentat primele totalizări, după procesarea a peste 99,9% dintre procese verbale. În diaspora, cel mai activ s-a votat în Italia, Marea Britanie și Franța. În țară, cea mai mare rată de participare a fost în raionul Ocnița, iar cea mai slabă în raionul Basarabeasca.

(07:50) Au fost procesate 99,81% dintre procesele verbale. Maia Sandu l-a întrecut pe Igor Dodon și a obținut cele mai multe voturi – 36,1%. Igor Dodon a fost susținut de 32,66% dintre alegători.

(23:40) Au fost procesate peste 90% dintre procesele verbale. Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de circa 4%, însă au fost procesate foarte puține dintre voturile din afara țării.

(22:41) După procesarea a peste 70% dintre procesele verbale, diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu este de 5%.

(22:24) Igor Dodon cotinuă să conducă după numărul de voturi obținute. CEC a procesat deja peste 56% dintre procesele verbale.

Alegeri prezidențiale în Moldova. Cel mai important

CEC/privesc.eu

(22:22) În opt secții de votare a fost prelungit programul de activitate. Singura secție de votare care nu s-a închis la ora 21:00 este satul Sadova, raionul Călărași, localitatea de baștină a președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

(22:13) Au fost procesate deja aproape jumătate dintre procesele verbale, iar Igor Dodon conduce după numărul de voturi obținute.

Alegeri prezidențiale în Moldova. Cel mai important

CEC

(21:40) Exit-poll-ul telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice arată că cei mai mulți moldoveni au votat pentru candidatul susținut de PSRM, Igor Dodon, și candidatul PAS, Maia Sandu. Datele mai arată că niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină peste 50% dintre voturile alegătorilor, iar asta înseamnă că peste două săptămâni, cel mai probabil, va fi turul doi de scrutin.

(21:30) Maia Sandu le-a mulțumit alegătorilor pentru că au mers astăzi la vot și a declarat după închiderea secțiilor de votare că PAS a depus peste 300 de sesizări la poliţie privind mai multe încălcări ale procesului electoral.

(21:28) Andrei Năstase le-a mulțumit alegătorilor, însă și-a exprimat regretul că unii dintre contracandidații săi au utilizat manipularea și fake news-urile în cadrul campaniei electorale.

(21:09) Igor Dodon susține că alegerile s-au desfășurat în mod liber și corect și corespunde normelor democratice.

(21:00) La ora 21:00 toate secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis. Urmează să voteze cetățenii care se mai află în secții și cei din diaspora care nu au reușit să voteze până la ora 21:00.

(20:40) Președintele CEC Dorin Cimil a anunțat că programul secțiilor de votare unde s-au format aglomerații va fi prelungit, pentru ca toți alegătorii să poată să voteze. Până acum au votat peste 136 de mii de persoane în afara țării.

(20:38) Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că, în multe țări, cetățenii moldoveni care au venit la secțiile de votare încalcă măsurile de protecție contra COVID-19.

(20:34) 5 dintre cele 7 secții de votare din Leova ar fi rămas timp de 40 de minute fără energie electrică, scrie ZdG.

(20:25)  Peste 170 de încălcări ale procesului electoral, precum coruperea alegătorilor și transportarea lor, documentate de poliție până la această oră.

(20:20) În satul Bâc din comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, alegătorii votează pe 1 noiembrie într-un cort amenajat pe un teren de fotbal artificial.

(20:15) Andrei Năstase cere demisia ministrului de Externe și al președintelui CEC, din cauza felului cum a fost organizat procesul de vot în diaspora.

(20:00) Platforma DA a anunțat că a depus o sesizare la Procuratura Anticorupție, în care denunță acte de corupție și corupere electorală, precum și „o reacție viciată politic a poliției”.

(19:00) Mai mulți utilizatori de telefonie mobilă, funcționari ai Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv ministrul Pavel Voicu, au căzut victime al unui atac cibernetic.

(18:20) Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 18.00 au votat peste 1,1 mil de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 39 la sută.

(18:00) Inspectoratul General al Poliției (IGP) a înregistrat 137 de încălcări în ziua scrutinului prezidențial din 1 noiembrie, printre care 12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și 13 cazuri de blocare a traseelor din țară.

(17:30) La urnele mobile din penitenciarele țării, până la orele 16:00, s-au prezentat 83,4% dintre persoanele private de libertate aflate în custodia sistemului administrației penitenciare. Astfel, dintre cele 6277 persoane private de libertate cu drept de vot, 5240 și-au exprimat voința în cadrul scrutinilui prezidențial din Republica Moldova.

(17:00) Două secții de vot și-au încheiat deja activitatea. Este vorba de secția de votare din Japonia și de cea din China, unde deja e trecut de ora 21:00, ora închiderii tuturor secțiilor.

(16:30) Pragul de validare a fost atins. La această oră, peste 34% dintre cetățenii cu drept de vot au participat la scrutin

(15:44) Un tînăr stabilit la Berlin a interpretat la nai o melodie de-a lui Gheorghe Zamfir (VIDEO).

(15:28) Maia Sandu a cerut Comisiei Electorale Centrale să prelungească programul secțiilor de votare unde s-au format cozi, pentru ca toți alegătorii să își poată exercita dreptul de a alege viitorul președinte al țării.

(15:05) Promo-LEX: Numărul de încălcări la secțiile de votare, în creștere. Alegătorii transnistreni ar primi până la 400 de ruble pentru un vot, iar până la ora 14:00, Misiunea de Observare Promo-LEX a raportat 326 de incidente constatate de către observatori.

(15:00) La această oră prezența la vot constituie puțin peste 29% sau peste 800 de mii de alegători. Cele mai active raioane sunt cele din nordul și centrul țării. Pentru a fi validat, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 dintre cetățenii cu drept de vot.

(14:35) Șeful adjunct al IGP Marin Maxian susține că au fost înregistrate peste 43 de plângeri din partea concurenților electorali. Încălcările includ transportarea organizată a alegătorilor, fotografierea buletinelor de vot, blocarea accesului la secția de votare, etc.

(14:20) În instituțiile de învățământ din Chișinău, unde sunt amplasate secții de votare, pe data de 2 noiembrie orele vor fi organizate în regim online. Un ordin în acest sens a fost emis de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport.

(14:08) Până la ora 14:00 au votat peste 25,5% dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot.

(14:01) Vicepreședinta PAS Olesea Stamate susține că formațiunea a primit de dimineață mii se semnalări cu privire la anumite încălcări depistate în procesul de votare și au fost depuse deja câteva sute de sesizări la poliție.

(13:40) Potrivit CEC, până astăzi, 10 075 de alegători au solicitat votarea cu urna mobilă. Aceștia reprezintă raioanele: Anenii Noi, Briceni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Dubăsari, Nisporeni, Râșcani și Taraclia. Printre aceștia sunt 338 de alegători care prezintă simptome de COVID-19.

(13:20) Candidatul Mișcării politice UNIREA la alegerile prezidențiale, Dorin Chirtoacă, a anunțat că a depus mai multe cereri de chemare în judecată împotriva (CEC), acuzând de fraudarea procesului electoral.

(12:48) Pentru prima oară, la alegerea președintelui Republicii Moldova participă deținuții din două penitenciare din stânga Nistrului. Este vorba despre închisorile Nr. 8 și nr.12 din Bender

(12:20) Deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina persoanală traseul de la Bender spre Varnița. Potrivit acestuia, alegătorii din stânga Nistrului sunt aduși organizat și sunt plătiți ca să voteze.

(12:04) Poliția a depistat 15 încălcări până la ora 12:00. Șeful adjunct al IGP a avertizat persoanele de la Varnița, inclusiv deputați, care opresc mijloacele de transport și verifică actele, că nu dețin competențe legale pentru a face acest lucru.

(11:25) Violeta Ivanov, candidat Partidului „ȘOR” la funcția de președinte al țării a declarat că a votat pentru „un trai decent pe care îl merită părinții noștri”.

(11:14) Igor Dodon, care luptă pentru al doilea mandat de președinte, a declarat că „țara trebuie mai mult ca oricând să se țină departe de haos”.

(10:50) Ministerul Afacerilor Externe și Integrării informează că la mai multe secții de votare din afara țării sunt cozi. (FOTO/VIDEO)

(10:40) Candidatul formațiunii „Partidul Nostru” la funcția de președinte al țării, Renato Usatîi, a declarat că a votat „pentru Republica Moldova fără „kulioace” și scheme”.

(10:30) Corespondentul NM Nicolai Paholnițchi se află la Varnița. Acolo au venit mai mulți combatanți, care sunt indignați de faptul că în unele școli au fost deschise secții de votare. Ei susțin că locuitorii din stânga Nistrului ar primi între „800 și 1000 de ruble transnistrene pentru a participa la scrutin”.

(10:10) Candidatul Platformei DA la alegerile prezidențiale Andrei Năstase a îndemnat la vigilență și a declarat că a votat pentru o țară „în care să vrei să trăiești și să nu vrei să pleci din cauza unor politicieni mici cu rânzele mari”.

(09:40) Candidatul PUN Octavian Țîcu a îndemnat tinerii să iasă masiv la votare, pentru că de votul lor ar depinde schimbarea în țară.

(09:30) Candidatul PLDM Tudor Deliu la funcția de președinte a declarat că a votat pentru „un președinte care să scoată Moldova din izolare”.

(09:10) Candidata PAS la funcția de președinte Maia Sandu și-a exercitat dreptul la vot. Ea a îndemnat alegătorii să participe în număr cât mai mare și să semnaleze orice abatere de la lege.

(08:50) Spiritele sunt încordate în localitatea Varnița, Anenii Noi. Un bărbat a fost reținut, după ce a folosit spray lacrimogen. Mai mulți localnici și veterani ai războiului de la Nistru au împierdicat alegătorii să își exercite dreptul la vot.

(08:20) Potrivit datelor CEC, procesul de vot a început fără incidente majore. Primul alegător din străinătate care a votat este un cetățean al Republicii Moldova din Japonia. În 17 țări se desfășoară deja procesul de vot.

(08:15) Candidatul Blocului electoral „UNIREA” Dorin Chirtoacă a votat „pentru unirea cu România și împotriva confiscării Republicii Moldova de către cei de la Kremlin prin manipulare, minciună, rețele de spionaj și neparticiparea noastră la vot”. Chirtoacă figurează cu numărul 8 în buletinele de vot.

(07:30) Premierul Ion Chicu și-a exercitat dreptul la vot, împreună cu soția. Acesta a declarat: „Sunt sigur că fiecare cetățean știe pentru ce votează, în mâinile fiecăruia este acum soarta țării, a fiecăruia în parte. Este necesar de făcut alegerea corectă, așa cum cred că am făcut-o eu. Sănătate tuturor, veniți, vă rog, la alegeri”.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Din cauza pandemiei de coronavirus, alegătorii sunt îndemnați să vină la secțiile de votare cu propriile pixuri, măști și mănuși de protecție. Cei care vor uita să vină cu o mască, vor putea cere una la intrarea în secția de votare.

În total, au fost tipărite 2 934 017 de buletine de vot, dintre care în limba română – 2 168 620 exemplare şi 765 397– în limba rusă. Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali.

În scopul evitării transportării alegătorilor către secția de votare de concurenții electorali sau alte persoane terțe, în ziua alegerilor între orele 07.00 şi 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de 8 persoane și a autobuzelor și microbuzelor de cursă. În cazul nerespectării deciziei CEC, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Economiei și Infrastructurii vor întreprinde măsuri de înregistrare a incidentelor.

În capitală, în raza de 100 de metri de la secțiile de votare, va fi interzisă comercializarea alcoolului. O decizie în acest sens a fost anunțată de Primăria mun. Chișinău.

În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători, adică circa 1 mln de oameni.

Potrivit Codului Penal, coruperea alegătorilor în schimbul votului pentru un concurent electoral sau altul prin oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase se pedepsește cu amendă sau cu închisoare de la un an la 5 ani.

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: